Вигідний та прозорий продаж лісу на біржових торгах

У липні 2021 року набув чинності Закон “Про організовані товарні ринки”, згідно з яким прямі договори замінив продаж лісу на ліцензованих товарних біржах. На подібну реформу уряд наважився через велику кількість корупційних схем, завдяки яким близько 15-20% ринку працювали напівлегально.

Навіть за такий короткий проміжок часу відкритий продаж необробленої деревини на ліцензованих товарних біржах, зокрема на ТОВ “Українська універсальна біржа”, суттєво змінив ситуацію. Прозоре формування цін та чесні конкурентні торги дозволяють завоювати прихильність потенційних покупців та громадськості. Відтепер купити ліс можна прозоро, без хабарів і відкатів. А одержаний прибуток допомагає розвивати галузь, замість того, щоб збагачувати недобросовісних чиновників.

Як проходить продаж лісу за новими, прозорими умовами

Більше 15% території нашої країни вкриті лісовими насадженнями – за рівнем лісистості серед країн Європи ми на 9-му місці. Для прикладу, тільки Державне агентство лісових ресурсів розпоряджається майже 8 мільйонами гектарів лісу, а це 73% від загального лісового фонду України.

Щороку постійні лісокористувачі сплачують до бюджету мільярди гривень. На електронних біржових аукціонах приватні підприємства, діяльність яких пов’язана з будівництвом, великою промисловістю, виробництвом сільськогосподарської продукції та товарів побутового вжитку, купують ліс за прозорими умовами.

У 2021 році лісові онлайн торги на ліцензованих біржах створили справжній прорив на вітчизняному ринку деревини. Нарешті підприємці можуть купувати необроблений ліс та іншу лісопродукцію офіційно та за ринковою ціною.

Лише за перший рік біржових торгів лісом державні лісгоспи отримали понад 15 млрд грн доходу. Загалом ліцензовані біржі, лідером серед яких у даному напрямі є ТОВ “Українська універсальна біржа”, навіть під час війни допомагають лісовим господарствам вигідно реалізувати продукцію, а замовникам - купувати якісну сировину для власного виробництва.

Ліс в Україні продається на прозорих аукціонах УУБ

З впровадженням на ринку деревини біржових механізмів деревообробним підприємствам більше не треба платити відкати та шукати посередників. За усіма етапами продажу – з моменту оголошення торгів до підписання угоди – можна спостерігати онлайн та одразу оскаржити неправомірні дії учасників. Кінцева ціна лісу на торгах формується автоматично і залежить виключно від кількості охочих придбати конкретний лот.

Аналізуючи результати проведених аукціонів, можна з упевненістю сказати, що їх запуск на товарних біржах пройшов надзвичайно успішно. Лише в електронній торговій системі УУБ станом на початок грудня 2022 року оголошено та проведено понад 3000 торгів, за результатами яких держава щомісяця отримує сотні мільйонів гривень доходу.

Хочете перемогти в електронних торгах лісом на Українській універсальній біржі? Звертайтеся до фахівців УУБ - (044) 3-830-830. Вчасно потрапити на бажаний аукціон вам допоможе наша Email-розсилка, а також зручний Telegram- і Viber-бот.