Пілотний проект з продажу держмайна через систему Прозорро виправдав усі сподівання

24 вересня 2019 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднило Проект постанови Кабміну «Деякі питання відчуження об'єктів державної власності». В ньому зазначено, що пілотний проект із продажу держмайна на Прозорро.Продажі повністю себе виправдав. Тож, у разі ухвалення законопроекту Верховною Радою, в майбутньому все майно, 50% і більше якого належать державі, буде реалізовуватися виключно через державне підприємство «Прозорро.Продажі».
 
Alternate Text
 
Сьогодні в сфері продажу держмайна існує безліч проблем:
  • немає системного підходу до продажу державної власності – кожні торги проводять різні організатори за своїми правилами;
  • у державних фондах накопичилося безліч об’єктів, що наразі просто припадають пилом, в той час як можуть приносити додатковий прибуток;
  • існуючий порядок продажу держмайна є неефективним – часто учасники не можуть отримати доступ до торгів через технічні проблеми або їх дискримінують, бо переможець вже обраний за попередньою домовленістю.
Завдяки застосуванню електронної системи Прозорро.Продажі всі державні активи будуть реалізовуватися максимально чесно, відкрито та ефективно. До того ж, залучення до процесу акредитованих електронних майданчиків значно збільшить кількість потенційних покупців – відтак вільна конкуренція дозволить продати лот за максимальною ринковою ціною.
Лише за 2018 р. до пілотного проекту проведення аукціонів через систему Prozorro.Sale приєдналися 10 підприємств-гігантів, серед яких ПАТ «КБ «Приватбанк», ПАТ «Укрнафта», КП «Київський метрополітен», ПАТ «Укренерго», ПАТ «Укрпошта». За рік завдяки ДП «Прозорро.Продажі» було проведено 6,6 тис. аукціонів. Найбільша кількість ставок, зроблена на один лот – 35, в той же час в середньому стартова ціна лотів зростала мінімум на 21%.