Оренда землі сільгосппризначення

Через чинний мораторій на продаж землі землевласники не можуть в повній мірі розпоряджатися своєю власністю. Єдиний законний варіант для фермерів і агрокомпаній, які можуть і хочуть обробляти ріллю, - оренда землі сільгосппризначення.
Довідка: Україна має в своєму розпорядженні величезний земельний актив - понад 60 млн. га землі. З них майже 69 % (41,5 млн. га) - сільськогосподарські угіддя. Левова частка розораних земель (більше 72 %) знаходиться в приватній власності, державі належить трохи більше 10 млн. га. За статистичними даними, в Україні налічується понад 6,7 млн. законних пайовиків, саме їм належить 31 млн. га землі, п'ята частина яких не використовується за призначенням.

Як орендувати?

Оренда сільгоспземлі державної та комунальної власності можлива за умови участі в аукціонах. Перемагає в них той, хто готовий забезпечити найбільшу орендну ставку (правила земельних торгів визначено Земельним кодексом України). Щоб отримати у тимчасове користування пай, що належить приватній особі, з останнім необхідно укласти відповідний договір.

Хто може отримати права на тимчасове користування?

Коло суб'єктів, яким дозволена оренда землі сільськогосподарського призначення в Україні, включає державні і місцеві органи влади різних рівнів, включаючи державні адміністрації, сільські ради і т. п., а також приватних і юридичних осіб, зареєстрованих в Україні. Це ж стосується іноземців: землекористувачами можуть бути іноземні громадяни та особи без громадянства, а також іноземні організації і держави.

Зміст і умови контракту

У документі повинні чітко визначатися орендодавець і орендар. Докладно описується об'єкт угоди - із зазначенням місця розташування і площі паю, також прописуються кадастровий номер і номер сертифіката. Обов'язкові пункти - зобов'язання і відповідальність підписантів.
У договорі обов'язково вказуються розмір, спосіб і строки внесення плати за користування ділянкою / паєм. Орендна ставка встановлюється за згодою сторін з урахуванням нормативів, визначених Податковим кодексом України.
Оренда землі сільгосппризначення в Україні може тривати різні терміни в діапазоні 7-50 років (цей пункт також прописується в угоді). Орендар отримує всі права по оренді тільки після державної реєстрації прав. Її можна пройти у акредитованих суб'єктів - від сільської ради до спеціалізованих центрів.
Розірвати договір по оренді земель сільськогосподарського призначення можна за згодою обох сторін або у випадках, коли один з партнерів порушує умови контракту (наприклад, при затримці орендної плати, використання полів не за призначенням і т. п.).

Оренда землі сільгосппризначення через аукціон

Право на тимчасове користування державними і муніципальними чорноземами можна вибороти в земельному аукціоні. Стандартна стартова ціна земельних ділянок на початок торгів встановлюється на рівні 8 % нормативної грошової оцінки, і далі учасники аукціону вносять свої пропозиції щодо ціни, яку вони готові запропонувати за конкретні лоти. Лоти формують територіальні виконавчі органи і Держгеокадастр.
Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!