Оренда зерновозів в Прозорро

Експорт зернових - одна з найбільш важливих статей доходів бюджету України. Як правило, транспортування зерна з елеватора до одного з морських портів відбувається залізницею. Значна частина агровиробників використовує для цього оренду зерновозів. Основним орендодавцем хоперів-зерновозів є «Укрзалізниця».

Як відбувається оренда залізничних вагонів через «Прозорро»

У 2018 р. оренда зерновозу для аграрних виробників стала більш доступна. Керівництво «Укрзалізниці» оголосило про те, що до 5% вантажного парку вагонів буде розподілятися через систему електронних торгів Prozorro.Sale. Одержувачем додаткової кількості зерновозів стане той, хто запропонує на аукціоні найвищу ціну.
Оренда зерновозів через Прозорро.Продажі відбувається за допомогою відкритих торгів при стартовій вартості одного вагона 1055 грн. на добу. Як показав результат першого аукціону, що пройшов 13 лютого 2018 р. остаточна ціна хопера-зерновозу склала тисячу вісімсот дві грн. Зростання вартості добової оренди перевищив 70%.
В цілому на перших торгах було запропоновано 540 вагонів. З урахуванням, що загальний парк зерновозів, що знаходяться в розпорядженні «Укрзалізниці», перевищує 19 тисяч вагонів, це не дуже значна цифра. Однак вона дозволяє терміново покрити потреби агровиробників в додаткових поїздах.

Переваги оренди зерновозів через систему Prozorro.Sale

До недавніх пір оренда вагонів зерновозів в Україні відбувалась на неконкурентних засадах. Через нестачу вільного транспорту це породжувало корупційні ризики, коли за надання вагонів орендар був змушений домовлятися з чиновниками. Запровадження принципу вільного ціноутворення повинно усунути цю проблему.
Результат перших торгів показав, що ринкова вартість зерновозу, яка визначається в системі Prozorro.Sale, значно відрізняється від фіксованої ціни оренди.
Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!