Як проходять аукціони майна банків-банкрутів

Визнання банку неплатоспроможним обмежує вільне розпорядження не тільки грошовими активами, а й іншим майном фінансової установи. Процедура санації або ліквідації банку нерідко змушує розпорядника майна, призначеного НБУ, ініціювати реалізацію його власності. З 2017 року будь-який аукціон банківського майна проводиться виключно через систему Prozorro.Sale. Її перевагою вважається повна прозорість, як самих торгів, так і процедури реєстрації учасників.

Особливості проведення аукціону з продажу власності банків

Торги майном неплатоспроможної фінансової установи проводяться на підставі видачі постанови Національного банку України про відкликання банківської ліцензії. Якщо санація банку є неможливою, приймається рішення про його ліквідацію з наступним продажем всіх ліквідних активів. Під час цієї процедури формується ліквідаційна маса, яка включає в себе цінні папери, нерухоме майно, автотранспорт та інші матеріальні цінності.
Аукціон майна банків-банкрутів проводиться не пізніше 6 місяців з дня оприлюднення офіційної інформації про відкликання ліцензії НБУ. Відомості про активи на продаж, дату та умови проведення торгів підлягають оприлюдненню:
  • на офіційному сайті банку-банкрута;
  • в спеціальному розділі інтернет-ресурсу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО);
  • в друкованих ЗМІ, перелік яких затверджується зовнішнім керуючим, призначеним НБУ.
Оцінка майна, порядок призначення стартової ціни та інші умови проведення торгів регламентовані нормативними документами ФГВФО.

Особливості продажу банківського майна через Prozorro.Sale

Аукціон майна банків повинен проводитися при дотриманні ряду вимог:
  1. Перевагу при формуванні лота мають цілісні комплекси. Дроблення власності у вигляді виставлення на торги окремих лотів допускається при неможливості продати об'єкт як єдине ціле.
  2. Проведення передпродажної підготовки майна покладається на розпорядника майна банку або уповноважених ним осіб.
  3. При наявності ризику псування або втрати товарного виду власності, допускається його продаж за спрощеною процедурою.
Початкова ціна лота не може бути нижчою його оціночної вартості. Якщо торги завершилися безрезультатно (жоден з учасників аукціону не побажав придбати майно за стартовою ціною), допускається проведення повторних торгів не на підвищення, а на зниження ставок.
 
Підписуйтеся на електронну розсилку майданчика "Української універсальної біржі" або наш Telegram-бот та швидко дізнавайтеся про появу нових аукціонів!