Видобуток газу в Україні: підсумки 2018 року і тенденції 2019 р.

Видобуток природного газу в Україні - одна з пріоритетних галузей вітчизняної економіки.
Поточні обсяги покривають приблизно 20 % ресурсів для виробництва електроенергії. Близько 30% видобутого обсягу споживає промисловість. Ще 20-25 % припадає на побутові потреби населення.

Країни-лідери з видобутку газу

З 2016 року в галузі спостерігається пожвавлення. П'ятірка лідерів практично не змінюється - щорічні звіти ОПЕК і «Брітіш петроліум» можуть трохи розходитися і віддавати, скажімо, десяте місце різним країнам. Але лідери з видобутку газу в світі, як правило, залишаються на своїх місцях.
  1. США - 751 млрд. м3 на рік.
  2. Росія - 642 млрд. м3 на рік.
  3. Іран -227 млрд. м3 на рік.
  4. Катар -183 млрд. м3 на рік.
  5. Канада - 174 млрд. м3 на рік..
Експерти ринку очікують подальшого нарощування обсягів видобутку газу, на них світова фінансова кон'юнктура не повинна надавати скільки-небудь істотного впливу.

Видобуток газу в Україні

За запасами блакитного палива Україна займає 23-25 рядки світових рейтингів. Що стосується видобутку газу в Україні за роками, то тут мова йде про 32-35 місця.
2018 р. був для галузі нерівним і неспокійним. Так, в першому кварталі обсяги видобутого газу скоротилися на 1 % (або на 6,5 млн. кубометрів) щодо минулорічних показників. І хоча в розрізі року галузь вийшла в умовний плюс (на 0,3 % в порівнянні з 2017 р.), назвати цей процес «позитивною динамікою» не виходить.
Порівнюючи обсяги видобутку газу в Україні в 2016 та 2017 рр., аналітики відзначають його приріст в 4,2 %. Зрозуміло, що на цьому тлі + 0,3 % (або 49,5 млн. м3) змушують говорити, скоріше, про стагнацію, ніж про позитивну динаміку.
Така ситуація не могла довго залишатися без уваги. Протягом 2018 р. з'явилися законодавчі ініціативи, покликані стимулювати роботу газовидобувних компаній.

Що змінилося?

Ще в грудні 2017 р. були більш ніж удвічі знижені ставки ренти. Тепер вони складають 12 % для свердловин глибиною до 5 км і 6 % - для глибших. При цьому вони закріплені в такому розмірі до 2023 р.
ВДруге нововведення полягає в децентралізації цього податку. 5 % ренти, сплаченої газовидобувними компаніями, йде в місцеві бюджети. На думку законодавців, такий стан справ має зробити місцеві громади більш прихильними при видачі дозволів на розробку надр.
Але, незважаючи на всі вжиті зусилля, задовільною поточну ситуацію назвати не можна.
Так, найбільші державні компанії «Нафтогаз» та «Укрнафта» змогли трохи наростити видобуток газу в 2018 р. Однак нікуди не поділися ключові проблеми цих підприємств:
  • невисока ефективність менеджменту;
  • складності з регулюючими органами;
  • відсутність конструктивних відносин з місцевими радами.
Тому виконані далеко не всі планові показники 2018 року, а «Укрнафта» і зовсім зазнала суттєвих фінансових втрат через блокування місцевими властями спецдозволів на видобуток газу.

Відкриті електронні торги на Прозорро

Отримати дозвіл на видобуток газу в Україні в 2018 р. також стало простіше. Кабінет Міністрів і Верховна Рада прийняли ряд нормативних актів, які спростили доступ до родовищ і знизили бюрократичне навантаження на сам процес.
Так, в жовтні 2018 р. Кабмін затвердив процедуру відкритих електронних торгів з використанням сервісу Prozorro.Продажі. Передбачається, що експеримент триватиме до 1 грудня 2019 р. потім Держгеонадр проаналізує його підсумки і запропонує шляхи подальшого розвитку проекту.
Ця процедура повинна сприяти:
  • розвитку здорової конкуренції в галузі;
  • захист іноземних інвестицій;
  • збільшення обсягів видобутку газу.

Що пропонується?

6 грудня 2018 року в системі ProZorro були розміщені перші десять лотів на розробку родовищ природних копалин (в тому числі газу) в шести областях країни.
Торги будуть проводитися до початку березня 2019 р. умови участі в них доступні всім бажаючим. Також будь-який користувач Інтернету зможе відстежити хід аукціону і побачити його результати.
Якщо поточний курс буде продовжений, галузь пожвавиться, компанії зможуть переломити негативну тенденцію, і в найближчі два-три роки ми побачимо стрімке зростання видобутку газу в Україні.
Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!