Видобуток сланцевого газу

Видобуток сланцевого газу для потреб промисловості стартував в США на початку століття. У 2010-х рр. в професійних колах заговорили про те, що сланцевий газ за властивостями набагато краще традиційних видів блакитного палива. Тоді й почалися спроби видобутку за межами Північної Америки.

Історія

Видобуток сланцевого газу в Україні повинен був проводитися на Юзівському та Олеському родовищах.
Юзівське родовище взялася розробляти компанія Shell. Восени 2014 р. пробурила дві свердловини, але продовжити роботу не змогла через бойові дії на Донбасі.
На Олеському родовищі (Львівська та Івано-Франківська області) почала працювати американська компанія Chevron, яка в грудні 2014 року також пішла з вітчизняного ринку.
Ці події цілком вписуються в загальну тенденцію відмови від видобутку сланцевого газу в Європі. Наприклад, в Польщі Chevron провела набагато більший обсяг робіт, ніж на Олеському майданчику, але економічно виправданого результату не отримала.
З 2016 року на українському ринку з'явилася компанія з Нідерландів YuzgazB.V., Створена для участі в торгах за дозвіл на розробку Юзівського родовища. Дозвіл вона отримала, але фактично ні в 2016 р., ні в 2017 р., ні в 2018 р. роботи з видобутку сланцевого газу в Україні не проводилися.

Перспективи

Поки що газовидобувним компаніям вигідніше займатися видобутком природного газу. Повернутися до питання розробки родовищ сланцевого можна буде за умови:
  • зміни цінових тенденцій на ринках палива;
  • залучення великих світових компаній, які володіють необхідним досвідом і технологіями.
За оцінками експертів нафтогазової галузі, це може статися не раніше другої половини 2020-х років.
Чи буде спецдозвіл на видобуток сланцевого газу виставлятися на відкритих електронних торгах в системі Prozorro.Продажі, покаже час.
Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!