Як викупити свій кредит?

Продаж права вимоги по кредиту вважається невід'ємним етапом ліквідації кожного проблемного банку. Позбавлення ліцензії або введення зовнішнього управління позбавляє колишнє керівництво важелів повноцінного розпорядження заставними активами. Крім цього, чимала частина кредитного портфеля банку безнадійна з точки зору повернення не тільки нарахованих відсотків, а й самої позики. Тому переуступка боргу з дисконтом має пряму вигоду. Вибір простий: або втратити все, або повернути хоча б частину позикових коштів.

Що змінилося в процедурі викупу кредитних зобов'язань

Масштабна санація фінансової системи, розпочата керівництвом Національного банку України в 2014 році, супроводжувалася спрощенням правил переуступлення прав на кредити. НБУ зняв обмеження на продаж боргових зобов'язань виключно іншим банкам. Відтепер поступка прав вимоги допускається також і для юридичних осіб, які не мають банківської ліцензії. Правда, самим позичальникам все-ще не дозволяється здійснювати викуп своїх боргів з дисконтом.
Може здатися, що «токсичні» активи нічого не коштують і допускають лише списання. Однак це не так. Певний відсоток прострочених кредитних зобов'язань може бути стягнуто. І оскільки власник зобов'язань зацікавлений в якнайшвидшому отриманні грошей, для нього критично важливо позбутися проблемного активу. Найлегше це зробити шляхом переуступки прав.
Викуп кредиту відбувається з чималим дисконтом (іноді до 90% від номіналу). З огляду на те, що після переуступки прав активи можна реалізувати за ціною, що перевищує вартість при викупі, це приносить покупцеві очевидну вигоду.

Як відбувається покупка проблемного боргу

Позичальник, який бажає дізнатися відповідь на питання: «Хочу купити свій кредит», повинен ознайомитися з процедурою реєстрації та роботи в системі ProZorro.Sale. Викуп боргів, власником яких є банк, що знаходиться в стадії ліквідації, відбувається виключно через цей сервіс.
Використовуючи систему, покупець може вибрати кредитні зобов'язання:
  • без забезпечення;
  • з частковим забезпеченням у вигляді поруки юридичної або фізичної особи;
  • з повним забезпеченням у вигляді ліквідного заставного майна (нерухомість, автотранспорт, обладнання підприємства та ін.).
Прийнято вважати, що ступінь надійності кредиту визначається заставою. Банк, який є держателем чужих активів, сам потребує термінової реалізації цього майна, продаж кредитних зобов'язань дозволить йому швидко отримати необхідне фінансування.
Чи вигідно купувати такий борг? Відповідь залежить від аналізу конкретної ситуації. Якщо кредит має шанси на стягнення, то переуступка прав дозволить непогано заробити. Завдяки ProZorro.Sale покупець може самостійно вибирати привабливі для нього пропозиції, із забезпеченням або без нього. Це робить угоду вельми вигідною з фінансової точки зору.
Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!