Про початок аукціонів по землі дізнавайтеся на майданчику УУБ

На початок аукціонів по землі та відкриття ринку Україна чекала останні 20 років. На заваді досягнення цієї мети стояв не один фактор: економічна криза, відсутність повноцінної нормативно-правової бази, корупція. Мораторій на продаж сільськогосподарських угідь продовжували 10 разів, а уряд постійно знаходив причини не підтримувати ініціативу з формування ринку землі.

І ось зрештою ситуацію було повернуто в кардинально інший бік. У 2020 році уряд ухвалив законопроект, що став справжнім історичним проривом. Земельна реформа дозволить українцям реалізувати аграрні ділянки вже через кілька місяців.

 Продати землю сільгосппризначення на аукціонах Прозорро.Продажі

Більше 40 млн. га аграрних земель до квітня 2020 року перебували під мораторієм. Це 69% від усього українського земельного фонду. Розподіляються вони таким чином: 10,4 млн. га – державні землі, 27,7 млн. га – паї, що належать приватним особам. Саме вони найбільше висловлювали сумніви щодо відкриття земельного ринку.

Новоприйнятий Закон № 2178-10 надає офіційний дозвіл на реалізацію с/г паїв та вільне володіння ними з боку землевласників. Окрім продажу, вони можуть обміняти угіддя, здати їх в оренду чи заставити їх в банку для отримання кредиту. 

Наразі йде розгляд нового законопроекту. Уряд планує здійснювати процедури продажу та здачі в оренду с/г земель через спеціальні електронні майданчики системи Прозорро.Продажі. Тобто реалізація аграрних угідь здійснюватиметься на публічних аукціонах, які вже неодноразово доводили свою ефективність та допомагали ліквідувати корупційні схеми. Однак землі, що належать державі чи громадам, зможуть виставлятися як лоти лише для оренди.

Аукціони з продажу землі у системі Prozorro.Sale будуть доступні уже незабаром. Щоб стати одним з перших учасників, реєструйтеся на майданчику Української універсальної біржі.

Землю на аукціонах можна купити на майданчику УУБ

Зіставляючи плюси і мінуси відкриття земельного ринку та початок аукціонів по землі в Україні, варто зауважити, що уряд насамперед домігся законних продажів цінного ресурсу. Відсутність відповідної нормативно-правової бази не могло повністю попередити нелегальну реалізацію угідь.

Зате тепер це можна зробити чесно і відкрито завдяки електронним торгам у системі Прозорро.Продажі. Достатньо лише пройти нескладну реєстрацію на офіційному майданчику УУБ. На цій та на інших схожих онлайн-платформах уже 4,5 роки продаються сотні державних і комунальних об’єктів. Таким чином вдалося досягти для Держбюджету доходу у розмірі 37,5 млрд. грн.

Купити землю з аукціону на майданчику Української універсальної біржі можна буде вже з липня 2021 року. Також тут ви знайдете прозорі торги і в інших сферах, наприклад, необроблена деревина, оренда вагонів, продаж нерухомості тощо.

Пошук потрібних лотів спростять наші земельні Viber-бот та Telegram-бот. Налаштовуйте безкоштовну Email-розсилку, а також долучайтеся до нашої сторінки у Facebook.