Як продають заставне майно банки-банкрути на аукціонах?

Заставне майно є видом активів банків. Якщо фінансова установа визнається неплатоспроможною, вона піддається процедурі ліквідації, а всі її активи підлягають інвентаризації та обліку. Це завдання Фонду гарантування вкладів фізосіб. Після формування ліквідаційної маси ФГВ виставляє її на реалізацію через систему Прозорро.Продажі, яка проводить аукціони заставного майна банків.
Активами можуть бути:
  • Нерухомість (земельні ділянки, будинки, квартири, будівлі комерційного призначення та ін.);
  • Рухомі об'єкти (комп'ютерне оснащення, меблі, обладнання, легкові автомобілі, вантажний транспорт і т.п.);
  • Права вимоги за кредитними договорами.

Варіанти торгів з продажу заставного майна

Майно, передане в заставу, переходить у власність банку, якщо після закінчення терміну кредитного договору заборгованість не погашена або є документальне підтвердження неплатоспроможності позичальника. При ліквідації фінансової установи воно направляється на аукціон з продажу банківського майна і стає доступним для всіх бажаючих, навіть колишніх власників.
Привабливість таких торгів полягає в тому, що передача прав нового власника здійснюється швидко, а вартість лотів є набагато нижчою ринкової. За вибір способу реалізації відповідає уповноважений представник ФГВФО. Рухома і нерухома власність ліквідованих банків зазвичай збувається за допомогою відкритих аукціонів заставного майна банків в Україні.

Аукціони залогового майна банків через систему Прозорро

Розпродаж майна неплатоспроможного банку здійснюється в обмежений термін, який становить не більше 6 місяців з моменту вступу в силу рішення про ліквідацію фінустанови та відкликання її ліцензії на надання фінансових послуг. Для забезпечення реалізації банківських активів в зазначені терміни та за вигідною ціною в 2017 році була запущена електронна система ProZorro.Sale, яка сьогодні регулярно проводить аукціони з продажу майна банків-банкрутів. Вона відповідає за:
  • об'єднання інформації про всі заставні активи українських фінустанов, які виставлені на продаж;
  • забезпечення користувачів вичерпними відомостями по всіх виставлених лотах;
  • проведення аукціону з продажу майна банків (реєстрація, торги і купівля відбуваються онлайн, що забезпечує зручність для продавців та клієнтів);
  • прискорення процедури реалізації активів та передачу прав новому власнику.

Переваги використання майданчика sale.uub.com.ua для участі в аукціонах з продажу майна банків-банкрутів

Інтернет-майданчик sale.uub.com.ua пройшов акредитацію в системі Прозорро.Продажі і має повну базу її лотів. Електронні відомості оновлюються регулярно, тому зареєстровані користувачі отримують доступ до актуальних пропозицій. Також для зручності наших клієнтів проводиться підписка на e-mail-розсилку, що дозволяє отримувати інформацію по нових лотах без затримок. За рахунок цього збільшуються шанси на укладення правочину.
При виникненні питань щодо подачі заявки на аукціон з продажу майна банків проконсультуйтеся з нашими менеджерами. Підпишіться на наш Telegram-бот та будьте в курсі всіх новин!