Як зміниться економіка країни з відкриттям ринку землі с/г призначення

Поки що про економіку ринку землі ми можемо говорити лише гіпотетично, адже, відповідно до закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», продаж цього важливого ресурсу розпочнеться 01 липня 2021 р. Зняття мораторію – питання, що досі викликає суперечки серед звичайних громадян. А саме вони володіють більшою частиною аграрних угідь в нашій країні. Як вплине на економіку держави запуск ринку землі? Чи може уряд гарантувати прозорість процесу купівлі-продажу? Відповіді на це та інші питання дають провідні аналітики майданчика Української універсальної біржі.

Ринок землі та економіка – які важелі впливатимуть на ціну ділянки сільгосп призначення в Україні

З точки зору розвитку ринкової економіки, в ній мають бути задіяні три основні фактори: земля, праця і капітал. Якщо один з них не працює, порушуються основні закони товарного виробництва. До того ж, знищується весь потенціал ефективного ведення сільського господарства нового, ринкового типу. З точки зору економіки як науки, на ринку земля визнається капіталом. Виходячи з цього твердження, поки що тільки в теорії фізичні і юридичні особи в нашій країні мають право виконувати різноманітні земельні операції.

Економіка ринку землі регулює будь-які економічні, юридичні та правові відносини, що виникають між його суб’єктами в процесі купівлі-продажу права власності на конкретну земельну ділянку. По суті, головною умовою формування повноцінних ринкових відносин у цій галузі є затвердження за власником права безперешкодно розпоряджатися подібними активами. А саме здійснювати продаж земельної ділянки сільгосп призначення, її обмін або використовувати у якості заставного майна під час оформлення банківського кредиту.

Та майже всі роки незалежності українці були позбавлені такого права. Завдаючи збитків національній економіці, ринок землі роками існував у тіні. Замість відкритої реалізації земельні паї умовно здавали в оренду на 50 років. По суті це був той самий продаж, оформлений через юридичну «лазівку» в законодавстві.

Вплив на ринок землі та економіку країни в цілому ЗУ «Про обіг земель сільгосп призначення»

У квітні 2020 р. крига скресла: Президент підписав закон №552-ІХ, згідно з положеннями якого відкриття ринку землі в Україні почнеться 01 липня 2021 р. З цього моменту продавати свої активи зможуть майже 7 млн. громадян – власників земельних паїв. У 2024 р. це право пошириться на приватні компанії, що належать українцям. Проблему реалізації с/г угідь іноземним громадянам планується вирішити на всеукраїнському референдумі.

Вже зараз питання ролі ринку землі в економіці країни займає вагоме місце, адже ми маємо чималі площі аграрних угідь. Головна вимога – процедура її продажу має бути прозорою, зрозумілою та доступною широкому колу осіб. Найкраще для цього підходять електронні аукціони Прозоро.Продажі. Зареєструвавшись на офіційному майданчику sale.uub.com.ua, ви отримаєте доступ до сотень торгів з продажу або здачі в оренду найрізноманітніших об’єктів, що перебувають у державній або комунальній власності.

Житлові будинки, квартири, автомобілі, земельні ділянки під забудову, металобрухт – протягом чотирьох років наші фахівці допомогли 4 000 учасників подати свої пропозиції, завдяки чому держбюджет країни поповнився на 1,9 млрд. грн. Стежити за появою аукціонів з продажу землі сільгосп призначення зручно за допомогою щоденної E-mail-розсилки та спеціальних земельних ботів у Telegram та Viber від Української універсальної біржі.