Як відбувалося голосування за ринок землі. Чи стане її продаж прозорим

Довгоочікуване голосування за ринок землі відбулося 31 березня 2020 р. Отримавши 259 голосів, Верховна Рада ухвалила закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», скасувавши роками діючий мораторій на її продаж.

Історичне голосування за відкриття ринку землі – парламентська монобільшість підтримала дії уряду

Гострі суперечки навколо питання вільного продажу аграрних угідь в Україні точилися ледь не десятиліттями. Адже сьогодні вся економіка держави значною мірою базується на виробництві сільськогосподарської продукції. Скандали, брудні спекуляції, маніпулювання думками широких мас – вітчизняні політики йшли на все, аби збільшити персональні рейтинги. В той час як прості селяни і надалі позбавлялися законного права розпоряджатися земельними паями на власний розсуд.

Однак новий уряд швидко узявся за вирішення даної проблеми. Сам законопроект був написаний ще восени 2019 р. Після численних правок його нарешті ухвалили більшістю голосів народних депутатів в ніч з 30 на 31 березня. Остаточно закон набув чинності після підписання Президентом України 28 квітня 2020 р. У Верховній Раді голосування за ринок землі відбувалося наступним чином:

  • 206 голосів за продаж землі с/г призначення віддала президентська монобільшість;
  • свою підтримку земельної реформи висловили 23 депутати фракції «Європейська солідарність»;
  • до них приєдналися п’ять позафракційних депутатів;
  • 13 членів фракції «Голос»;
  • 12 з групи «Довіра».

Традиційно не підтримали законопроект депутати від «Опозиційного блоку», «Батьківщини» та групи «За майбутнє».

Голосування за ринок землі дозволяє продаж сільгосп угідь з 01 липня 2021 року

Напередодні фінального голосування за ринок землі було прийнято низку поправок. Так, у майбутньому купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть спочатку приватні особи, а пізніше – з 01 січня 2024 р. – і юридичні компанії, державні установи та цілі територіальні громади. Однак в перші роки процес реалізації аграрних угідь матиме ряд обмежень:

  • на відміну від попередніх версій законопроекту, офіційний запуск ринку відбудеться на рік пізніше – 01 липня 2021 р.;
  • до 2024 р. будь-який громадянин України зможе купувати не більше 100 гектарів. Потім ця цифра зросте до 10 000 гектарів;
  • юридичні особи володітимуть земельними ділянками, загальна площа яких не перевищує дозволеної норми на одного учасника або акціонера компанії. Однак їх максимальні розміри обмежуються вже вказаною цифрою – 10 тис. га.

Після голосування зробити ринок землі прозорим допоможуть публічні аукціони Prozorro.Sale

Значна частина суспільства не погоджувалася зі зняттям мораторію на землю с/г призначення. В основному це пов’язано із страхом бути обдуреними та отримати надто низьку винагороду в обмін на безцінний актив. Тож перше, що має зробити влада після успішного голосування за ринок землі – забезпечити її власникам та потенційним покупцям справедливість процесу реалізації кожного гектара вітчизняного чорнозему. Зробити це легко – варто лише запустити відкритий продаж земельних ділянок сільгосп призначення на електронних аукціонах системи Prozorro.Sale, зокрема її акредитованому майданчику sale.uub.com.ua.

Українська універсальна біржа надзвичайно продуктивно співпрацює з ДП «Прозорро.Продажі» протягом останніх чотирьох років. На нашому майданчику ви отримаєте найкращу професійну підтримку – для цього достатньо звернутися до персонального консультанта, зателефонувавши за номером (044)22-13-233. Щоб першими дізнаватися по появу нових аукціонів, налаштуйте індивідуальну розсилку на ваш E-mail або скористайтеся зручними Viber- і Telegram-ботами.