Коли буде земельний ринок в Україні та як він функціонуватиме

На питання «Коли в Україні буде ринок землі?» уже є чітка відповідь – з 01 липня 2021 року стартує продаж земельних ділянок. Дану реформу, що припиняє дію багаторічного мораторію, передбачає Закон «Про обіг земель сільгосппризначення». 

Прийнятий він був у березні минулого року і викликав багато суперечок серед громадян, у власності яких знаходиться більшість аграрних угідь. Головне питання, яке турбує українців, чи зможе влада гарантувати прозорість новоствореного ринку та процедури купівлі-продажу ділянок? Щоб забезпечити чесні умови у сфері земельних відносин, варто перевести цей напрямок у систему Прозорро.Продажі, яка вже неодноразово доводила свою ефективність.

 Коли буде ринок землі в Україні та яким чином він функціонуватиме

Для того, щоб не порушувати основні норми товарного виробництва, ринкова економіка має розвиватися під дією трьох факторів: земля, праця і капітал. На даному етапі влада має створити належні умови для ефективного ведення сільського господарства.

Фізичні особи зможуть почати виконувати операції купівлі-продажу угідь тільки тоді, коли український ринок землі буде функціонувати повноцінно. А це відбудеться уже в липні 2021 року. Натомість представники приватного бізнесу матимуть змогу взяти участь у реалізації ділянок лише з 2024 року.

Власники земельних активів повинні мати право на безперешкодне розпорядження ними – це суттєва ланка демократичних відносин у державі. Що мається на увазі під цим процесом? Найперше здійснення продажів та купівлі ділянок сільськогосподарського призначення. Також можливість їх обміну або оформлення застави для банківського кредиту.

Але громадяни України протягом 20 років не мали такого права через дію мораторію. Однак існував тіньовий ринок землі, що «під прикриттям» довгострокової оренди все ж таки проводив продажі. Це завдавало значних збитків національній економіці. 

Боротьбу з корупційними махінаціями ось уже 4 роки вдало проводить електронна система Прозорро.Продажі в особі акредитованих майданчиків, таких як Українська універсальна біржа. Вони дозволяють зробити різні ринки, зокрема земельний, відкритими та доступними.

 Коли буде земельний ринок в Україні та як відбуватиметься продаж с/г угідь

Наразі відомо, коли буде земельний ринок в Україні, однак ще не оголошено, як саме відбуватиметься продаж аграрних угідь. Майже 7 мільйонів громадян, які є власниками ділянок с/г призначення, виступають за те, щоб реалізувати їх за справедливою ціною і на прозорих умовах. Гарантувати це зможе система Прозорро.Продажі.

Реєструйтеся на майданчику Української універсальної біржі, щоб не проґавити початок функціонування ринку землі та старт онлайн-торгів. Електронні аукціони – це простий та зручний спосіб реалізації державного та комунального майна, який забезпечує повну публічність.

Для відслідковування торгів підключайте зручні інструменти від майданчика УУБ: Email-розсилку, земельні Telegram-бот і Viber-бот.