Як банки продають майно боржників

В умовах глобальної економічної кризи банківські установи видають великі позики виключно під гарантію матеріального забезпечення. Тому при низькій кредитоспроможності позичальників виникають ситуації, коли повернення фінансових коштів неможливе. В такому випадку майно боржників банків виставляється на продаж. Реалізація майна боржників, які брали кредити в ліквідованих банках, відбувається в електронній системі Прозоро.Продажі, яка забезпечує відкритість та прозорість інформації про лоти.
Найчастіше в даній категорії лотів фігурують автомобілі та нерухомість (квартири, будинки, комерційна нерухомість, земельні ділянки та інше). Обов'язковою умовою для продажу таких активів є наявність судового рішення, що підтверджує перехід банку права власності на майно. У подальшому воно реалізується за участю органів державної виконавчої служби. Якщо боржник добровільно не погоджується на продаж, його здійснюють примусово. При цьому ціна на лот, як правило, нижча на 30-50% в порівнянні з ринковою.

Продаж на аукціонах Прозоро.Продажі

Арештоване банком майно боржників продається виключно на публічних торгах через систему ProZorro.Sale. До системи Прозоро підключені офіційні електронні торгові майданчики, які пройшли авторизацію системою і на яких публікуються аукціони. Майданчик Української універсальної біржі sale.uub.com.ua пройшов відповідну акредитацію і є офіційним майданчиком аукціонів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Платформа sale.uub.com.ua дозволяє користувачеві підписатися на електронну розсилку аукціонів по цікавому напрямку і залишатися в курсі реалізації майна банків-банкрутів, що проводить ФГВФО. Ціна продажу може бути фіксованою або аукціонною. Ключовий принцип такої процедури - прозорість процесів. Тому кожен учасник має шанс вигідно придбати майно, яке:
  • Рідко виставляється на вільний продаж;
  • Реалізується за ціною, нижчою за ринкову;
  • Перевірене на предмет юридичної чистоти.
Для цього потрібно попередньо зареєструватися на торговому майданчику Української універсальної біржі sale.uub.com.ua, акредитованої в ProZorro.Sale. Послуга доступна не тільки для юридичних, а й для фізичних осіб. Найвигідніші угоди переважно укладають ті, хто регулярно стежить за появою нових лотів в системі. Тож заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!