Земельні торги та порядок їх проведення в системі Прозоро.Продажі

Після рішення дозволити українцям купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення, влада зробила наступний крок – ухвалила прозорий порядок проведення земельних торгів. Адже найбільш резонансно в суспільстві обговорювалися саме питання зловживань під час передачі прав власності на такі об’єкти та способи їх законної реалізації.

Незадовго до офіційного початку продажу земельних ділянок, Верховна Рада ухвалила кілька важливих законопроектів. Зокрема про реалізацію землі, що належить державі або окремим територіальним громадам, через електронні торгові системи, такі як Прозоро.Продажі.

Земельні торги та порядок їх проведення на Prozorro.Sale

Навесні 2020 року в Україні сталася по-справжньому резонансна подія. Президент В. Зеленський підписав довгоочікуваний закон «Про обіг угідь сільгосппризначення», скасувавши таким чином тривалий мораторій. Останні 20 років українці були позбавлені законного права розпоряджатися цим ресурсом, здаючи землю в оренду за не надто привабливою ціною.

Правда, за статистикою більшість громадян не надто радіють цим змінам. В першу чергу через відсутність механізму справедливого ціноутворення. По-друге, землевласників хвилює непрозорість процесу купівлі-продажу аграрних угідь, а також незаконна скупка найкращих чорноземів олігархами-монополістами.

Проведення земельних торгів в електронному форматі докорінно змінює будь-які грошові відносини у цій сфері. Аукціони, для участі у яких потрібен лише комп’ютер та доступ до мережі Інтернет, швидко стають популярними у всьому світі. Їх результати неможливо підробити – система автоматично призначає переможцем учасника, який зробив найбільшу ставку.

Торги землею, що проходитимуть на майданчиках Прозорро.Продажі, гарантують відсутність будь-яких корупційних схем та закулісних договорняків. А велика кількість учасників, яких вдається залучити за допомогою платформ на зразок sale.uub.com.ua, допоможе продати цей актив за справді конкурентною, ринковою ціною.

Порядок проведення електронних земельних торгів на майданчику Української універсальної біржі

Свого часу електронна система Prozorro.Sale створила справжню революцію у сфері реалізації та здачі в оренду приватних, державних і комунальних активів. Квартири, будинки, цілі заводи та потужні виробничі комплекси, земельні ділянки, автотранспорт, сільськогосподарську техніку тут можна вигідно збути за досить короткий час. Не витрачаючи при цьому ресурси на рекламу та пошук клієнтів.

Порядок проведення земельних торгів на Прозоро.Продажі передбачає попередню реєстрацію учасників та їх організаторів на спеціалізованій платформі, наприклад майданчику Української універсальної біржі. Державні або комунальні ділянки на них виставлятимуться окремими лотами. В оголошенні про проведення аукціону організатор (фізична або юридична особа – власник, орган виконавчої влади, органи місцевої влади) вказує технічні характеристики об’єкта:

  • площу;
  • місце розташування;
  • цільове призначення;
  • умови реалізації:
  • номер в реєстрі Державної служби з питань геодезії, картографії і кадастру.

Відповідно до порядку проведення електронних земельних торгів, після реєстрації на сайті sale.uub.com.ua учасники мають:

  1. обрати потрібний лот;
  2. сплатити обов’язкові внески (реєстраційний і гарантійний);
  3. подати заявку на участь, використовуючи особистий кабінет на вказаному майданчику;
  4. перемогти.

За більш детальною інформацією звертайтеся до менеджерів майданчика Української універсальної біржі за телефоном (044)221-32-33. Скористайтеся нашою персоналізованою E-mail-розсилкою, земельними Telegram- і Viber-ботами – будьте в курсі останніх новин про торги по землі та порядок їх проведення.