Продаж землі в Україні на електронних торгах Прозорро.Продажі

З 01 липня 2021 р. в Україні перестав діяти мораторій на продаж ділянок землі сільськогосподарського призначення. В той же час в ЕТС Прозорро.Продажі земельні торги проводилися ще з 2018 року. Раніше на е-аукціони для продажу або здачі в оренду виставляли землю під будівництво будинку або для ведення присадибного господарства. Сьогодні ж на офіційних майданчиках на зразок sale.uub.com.ua усі бажаючі можуть придбати і аграрні угіддя – однак з певними обмеженнями, про які ми розкажемо у даному матеріалі.

Особливості торгів по землі несільськогосподарського призначення в системі Прозорро.Продажі

В якості лоту, представленого на онлайн-аукціонах Prozorro.Sale, продаж ділянок землі мало відрізняється від торгів за іншими, виставленими на аукціони товарами.

В меню системи окремим пунктом слід вибрати «Земельні ділянки» і переглянути детальну інформацію по кожному лоту. Уточнити розташування, форму, тип власності, цільове призначення і точну площу ділянки можна, скориставшись її кадастровим номером (виглядає як ряд цифр формату хххххххххх: хх: ххх: хххх). Для перегляду інформації необхідно зайти на сторінку публічної кадастрової карти України і вставити кадастровий номер в рядок пошуку. Після цього на карті з’явиться контур ділянки, зареєстрованої під цим кадастровим номером, і вся інформація по ній буде доступна після натискання на кнопку зі знаком питання в лівому верхньому кутку карти. Тут же можна замовити детальну інформацію про право власності та майнові права на ділянку, а також документи про нормативну фінансову оцінку та витяг з Держгеокадастру.

Якщо ділянка зацікавила вас, то подальша участь в торгах на Прозорро.Продажі проходить практично аналогічно будь-якому іншому лоту. До зазначеного на сторінці заявки часу (для зручності користувача справа на сторінці ведеться зворотний відлік) необхідно подати первинну пропозицію через майданчик sale.uub.com.ua.

Визначення переможця і покупка-продаж сільськогосподарської землі відбуваються під час онлайн-аукціону в призначену годину. Учасники у відведений період подають свої пропозиції щодо збільшення вартості ділянки. Торги будуть відбуватися згідно з окремим регламентом по аукціону прав оренди на земельні ділянки.

На другому етапі торгів кожен учасник може подати таку пропозицію, враховуючи результати попереднього етапу. Третій етап є остаточним, і той, хто на цей момент запропонував максимальну ціну за лот, оголошується переможцем.

Повна інформація про всіх учасників аукціонів продажу землі в системі відкривається тільки після закінчення торгів та визначення переможця.

Аукціон вважається завершеним після укладення договору купівлі-продажу та здійснення оплати за земельну ділянку в сумі, яка виявилася підсумковою при визначенні переможця торгів.

Продаж земель: сільгоспземля як товар у торговій системі Прозорро.Продажі

Скасування мораторію і запуск вільного ринку землі поки що передбачає реалізацію тільки тих ділянок, які перебувають у приватній власності. До слова, усього в Україні нараховується 60 млн га земельних угідь, переважна більшість з них – це ділянки сільгосппризначення (70%). 10 млн га с/г земель належать державі, втричі більше – приватним особам (31 млн га). Останні просто зараз ви можете придбати на акредитованих майданчиках на зразок платформи Української універсальної біржі. Сільськогосподарські ділянки, які належать державі або місцевим територіальним громадам, можна орендувати. Сьогодні для цього також з успіхом використовуються електронні аукціони Prozorro.Sale.

У другому випадку в якості лоту, за яким відбуваються торги, виступає не сама земельна ділянка як товар з передачею права власності переможцю аукціону після його завершення. Предметом торгів є право оренди ділянки державної форми власності для ведення сільськогосподарської діяльності на вказаний в лоті період. Вимоги заборони реалізації с/г ділянок, що належать державі, при цьому не порушуються - не відбувається продаж, земля надходить тільки у тимчасове користування.

В іншому процес проведення торгів повністю ідентичний аукціонам, на яких в якості лотів виступають земельні ділянки під забудову або садівництво, і включає ті ж етапи:

  • вибір земельної ділянки з наявного на платформі переліку;
  • подача первинної пропозиції;
  • участь в онлайн-аукціоні;
  • визначення переможця;
  • укладення договору оренди земельної ділянки та оплата початкової суми, передбаченої цим договором.

Якщо аукціон не відбувся через відсутність необхідної кількості учасників, або було виявлено суттєве порушення процедури або умов торгів (використання фірм-прокладок, відсутність оплати у встановлений термін і т. п.), аукціон визнається не проведеним і призначається повторна дата торгів по цьому лоту.

Чому купівлю-продаж землі варто проводити на офіційних майданчиках Prozorro.Sale?

Причин, за якими земельні аукціони вигідно проводити на Прозорро.Продажі, декілька. По-перше, до недавнього часу продаж землі в Україні був одним з найпопулярніших способів незаконного збагачення для нечистих на руку чиновників. Електронна система Prozorro.Sale разом з під’єднаними до неї акредитованими майданчиками на зразок sale.uub.com.ua є найпотужнішим антикорупційним інструментом, що дозволяє проводити абсолютно прозорі угоди будь-якого рівня.

По-друге, проведення онлайн-аукціонів дозволяє істотно збільшити кількість учасників торгів. Сама суть онлайн-торгів виключає необхідність фізичної присутності претендентів під час процедури відкриття пропозицій. Головна вимога для забезпечення участі в торгах - наявність стабільного інтернет-каналу на час проведення аукціону.

По-третє, проведення будь-яких угод з орендою сільгоспземель, що перебувають у державній власності, на єдиній платформі, за однією схемою, значно спростить і впорядкує весь механізм здачі в оренду земельних ділянок. Це істотно підвищить ефективність угод, прискорить їх оформлення і, отже, послужить додатковим фактором для залучення інвесторів.

Фактично в будь-якій угоді, об’єктом якої є земля, е-аукціони Прозорро.Продажі на порядок підвищують її привабливість для можливого інвестора. Відкритість системи в процесі торгів і подальша доступність всієї інформації для будь-якого користувача дозволяє здійснювати швидкий і ефективний аналіз проведених угод як самостійно, так і за допомогою спеціальних інструментів. Ця можливість також є серйозним аргументом для залучення великих інвесторів на земельний ринок України.

Не менш вигідне залучення акредитованих майданчиків на зразок Української універсальної біржі і для держави - прозорість операцій гарантує надходження в бюджет максимально можливої суми за продаж прав оренди сільгоспземель, виключивши при цьому всі корупційні втрати.

Перспективи операцій з сільгоспземлею на електронному майданчику УУБ

Очевидно, що впровадження в ЕТС Prozorro.Sale торгів із лотами по оренді земель сільськогосподарського призначення, крім підвищення ефективності операцій цього роду, є підготовкою до початку аукціонів з продажу державних сільськогосподарських ділянок.

За вимогою міжнародної спільноти українська влада прийняла закон про продаж землі, який проголошує право кожного громадянина вільно розпоряджатися своєю власністю. Нарешті у цьому питанні Україна відокремилася від країн «третього світу» та вчергове затвердила свій намір доєднатися до Європейського Союзу.

Відтак, електронні торги з оренди землі сільгосппризначення, що знаходиться в держвласності, які проводяться на майданчику Української універсальної біржі та десятках подібних платформ, допомагають швидко визначати справедливу ціну на гектар сільськогосподарських земель, в найкоротший час нормалізують земельний ринок і виключають корупційну складову при його формуванні.

Будь-які питання, які стосуються купівлі-продажу землі на онлайн-аукціонах Prozorro.Sale, ви можете задати нашим консультантам, зателефонувавши на гарячу лінію - (044)22-13-233. А поки що заходьте на майданчик Української універсальної біржі, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!