Як зміниться рента та ринок землі після прийняття Закону № 2178-10

Ринок землі та земельна рента в Україні регулюються відповідним кодексом, який довгі роки був доповнений мораторієм на продаж аграрних угідь. Але цього року був прийнятий Закон № 2178-10, що дозволяє реалізацію важливого ресурсу. Отже, згідно із новини нормами, ринок землі повноцінно запрацює з 01 липня 2021 року.

Функціонування економічних відносин в агросекторі ймовірно буде проходити у системі Прозорро.Продажі на відкритих аукціонах. Для того, щоб долучитися до потенційних покупців, зареєструйтеся на майданчику Української універсальної біржі.

 Ринок землі і рентні відносини в Україні

Надання громадянам права привласнити с/г угіддя – основний економічний зміст новоприйнятого Закону. До його прийняття працював тільки ринок оренди землі. Власник угідь має повне право на розпорядження ними. Земля стає його власністю, отже, він може організовувати на ній виробництво, робити заставу в банку, здавати ділянку, а також продавати та обмінювати її.

Угіддя, що належать певній особі, стають джерелом ренти, тобто оплати за користування благами – обмеженими та невідтворюваними ресурсами природи. Саме ці характеристики відрізняють її від прибутку, зарплатні чи процента.

Земельна рента буває диференційна та абсолютна. Різновидом останньої є монопольна. Диференційна рента має І-шу та ІІ-гу форми і утворюється внаслідок неоднорідності ґрунтів. Перша виявляється в особливостях родючості і клімату, а також місця розташування щодо споживачів. Відповідно більший попит мають родючіші ділянки. Але якщо вони знаходяться на віддалі від ринків збуту, то потребують більших затрат на транспортування продукції.

Однак варто зазначити, що в Україні є попит на всі аграрні угіддя, адже зосередити виробництво тільки на найродючіших землях неможливо. Якщо ми вкладаємо кошти в одну й ту ж ділянку утворюється диференційна рента другого типу. Вона пов’язана з економічною родючістю землі, тобто мається на увазі інтенсивне ведення сільського господарства.

Також існує абсолютна та монопольна рента. Перша передбачає дохід від землі будь-якого призначення і якості. А друга утворюється при оренді земель високої якості або тих, що знаходяться в особливих кліматичних умовах.

 Ринок землі та рента на угіддя

Рентні відносини на ринку землі виникають, коли йдеться про розподіл прибутків між виробниками продукції і власниками землі. Поки що всі аграрні угіддя перебувають у державній власності, але у зв’язку із прийняттям Закону № 2178-10 варто бути готовим до старту продажів с/г паїв.

Для цього ставайте клієнтом майданчика Української універсальної біржі, де на вас чекає кваліфікована допомога експертів, зручний функціонал. Для консультацій з приводу реєстрації та участі в аукціонах системи Прозорро.Продажі звертайтеся за телефоном (044) 221-32-33.

Для ще більш зручного користування майданчиком sale.uub.com.ua ви можете підключити Email-розсилку, Telegram-бот та Viber-бот. Завдяки їм ви точно не проґавите початок торгів землею с/г призначення.