Стати учасником прозорого ринку землі – правила електронних аукціонів

Мораторій на відкритий ринок землі в Україні діяв ще з 2002 р., а обіцянки дозволити селянам вільно розпоряджатися своєю власністю лунали на кожній передвиборчій компанії. Однак в найближчі місяці нас чекають колосальні зміни: 28 квітня 2020 р. Володимир Зеленський підписав резонансний закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Хто отримає право продавати і купувати с/г угіддя, як відбуватимуться аукціони та чи запрацює повноцінний ринок землі в Україні у 2020 році?

Ринок земель сільськогосподарського призначення розпочнеться з ІІ півріччя 2021 року

Відповідно до нового законодавства, мораторій на продаж с/г угідь остаточно втратить чинність 01 липня 2021 р. З цього моменту 7 мільйонів українців отримають право розпоряджатися земельними паями на свій розсуд. По суті запуск ринку земель аграрного призначення стосується кожного шостого громадянина. Україна є одним з найбільших світових експортерів сільськогосподарської продукції. Для її виробництва використовується 70% усього земельного фонду, а це майже 43 млн. га. При чому продажу підлягатимуть надзвичайно родючі чорноземи, які ось уже 28 років можна лише орендувати чи успадкувати.

Закон, що запроваджує в Україні вільний ринок земель, передбачає продаж саме приватних земельних паїв – з умовою, що на першому етапі реформи їх купуватимуть тільки вітчизняні ФОПи. Щодо обсягів, то згідно нового законодавства одна особа має право придбати ділянку площею не більше 100 га. Реалізація сільгосп угідь юридичним особам-підприємцям почнеться лише з 01 січня 2024 р. в обсягах, що не перевищують 10 000 га. Чи стануть іноземні громадяни повноцінними учасниками ринку землі в Україні – це питання досі залишається відкритим. За словами Президента, відповідь на нього мають дати самі українці на загальнонаціональному референдумі.

В цілому ж загальне число землекористувачів і землевласників в країні перевищує 25 мільйонів – це більше половини населення нашої держави. Однак лише невелика кількість господарів (29%) самостійно обробляє свою землю. У більшості випадків сільськогосподарські угіддя здаються в оренду, з них 56% перебувають у приватній власності і лише 8% - у державній.

Прозорі ринки землі – як відбуватиметься продаж аграрних угідь?

Оскільки майже протягом всього періоду незалежності українці не мали права продавати землю сільськогосподарського призначення, її почали здавати в оренду на термін від 7 до 50 років. Подібний підхід викликав чимало критики від західних країн-партнерів та вітчизняних експертів, адже за весь час дії мораторію в Україні виник потужний тіньовий ринок – землі сільськогосподарського призначення незаконно передавалися у власність, а кількість корупційних схем збільшувалася у геометричній прогресії. Водночас відсутність конкурентних ринкових відносин знецінювала орендну плату, чим активно зловживали орендарі. До того ж, Європейський суд з прав людини фактично визнав незаконною заборону громадянам на свій розсуд розпоряджатися власними ділянками с/г землі.

Планується, що продаж аграрних угідь, які перебувають у державній або приватній власності, здійснюватиметься на електронних аукціонах. Також землевласників цікавить ціна – на думку експертів початкова вартість землі на ринку України має скласти 2200 доларів за 1 га. Однак вона могла б бути вищою, якби право купівлі поширювалося і на іноземних громадян. Наразі уряд працює над створенням ефективного механізму для встановлення реального власника, що унеможливлює придбання стратегічного ресурсу через підставних осіб. Також новий закон передбачає надання першочергового права купівлі с/г земель орендарям, які в даний момент займаються її обробітком.

В Україні ринок землі найефективніше працюватиме через майданчики Прозорро.Продажі

Тотальна корумпованість державних чиновників – глобальна проблема, яка роками ставила під сумнів питання вільного продажу землі. Суспільство жило з цілком реальним страхом про тотальний розпродаж цінного ресурсу тим, хто має зв’язки та звик вирішувати все сплатою хабарів і відкатів. На щастя три роки тому ми отримали дійсно дієвий та максимально незаангажований інструмент, який значно спрощує управління державними і приватними ресурсами.

За допомогою електронних аукціонів Прозорро.Продажі та спеціальних майданчиків на зразок «Української універсальної біржі» за цей час було проведено 286 тис. публічних аукціонів, на яких усі бажаючі могли придбати/орендувати:

  • квартиру чи житловий будинок;
  • приміщення для власного бізнесу;
  • легкові і вантажні автомобілі;
  • спецтехніку;
  • залізничні вагони;
  • земельні ділянки;
  • металолом;
  • дозволи на користування надрами;
  • права вимоги за непогашеними кредитами.

Сумарний прибуток від торгів вже склав 25 млрд. грн. і ця цифра росте з кожним днем, адже на майданчиках Прозорро.Продажі регулярно з’являються нові напрямки. Раніше усі гроші, отримані від дерибану державного майна, осідали в кишенях топ-корупціонерів. Завдяки публічним аукціонам контролювати використання комунальної власності стало набагато легше. Перераховані активи продаються на публічних електронних торгах, до яких допускаються усі бажаючі.

Як взяти участь у торгах ProZorro.Sale?

  1. Зареєструйтеся на сайті sale.uub.com.ua.
  2. Оберіть потрібний лот.
  3. Завантажте необхідні документи (їх перелік вказується в оголошенні про торги).
  4. Сплатіть вказані реєстраційний і гарантійний внески.
  5. Зробити ставку та перемогти!

Перевагою відкритих аукціонів є відсутність дискримінації та повна неупередженість. Учасники анонімно подають цінові пропозиції, тож організатор не може наперед домовитися з конкретним кандидатом.

Хочете дізнатися більше про майбутній ринок землі? Телефонуйте нашим консультантам - (044)22-13-233. Обов’язково підписуйтеся на офіційну сторінку майданчика у Facebook. Дізнавайтеся про появу нових аукціонів завдяки Email-розсилці або налаштуйте сповіщення у зручному Telegram- чи Viber-боті.