Український ринок землі і його специфіка

Специфіка ринку землі на сучасному етапі полягає в тому, що він не функціонує відкрито і повноцінно, адже довгий час перебував під дією мораторію. Аграрні угіддя є масштабним державним активом, який повинен бути задіяний в економіці країни і приносити стабільний дохід землевласникам. Відштовхуючись від цієї тези, Верховна Рада України цього року прийняла Закон «Про продаж земель сільськогосподарського призначення», що обіцяє повноцінний розвиток важливої державної галузі.

 Ринок землі і специфіка його функціонування

Через функціонування мораторію землевласник не мав можливості розпоряджатися своїм майном, що порушувало його право власності, а земля не визначалася як базова складова сільськогосподарського виробництва. Також заборона на продаж аграрних угідь довгий час перешкоджала проведенню цінової політики на ринку землі.

Специфікою ринку землі було те, що до ухвалення відповідного Закону власники земельних паїв могли лише передавати їх у спадок або їх ділянки могли бути вилучені для потреб суспільства.

Відсутність прозорого ринку с/г землі призвела до тіньових схем, незаконного відчуження та набуття угідь, браку механізму, який би регулював земельні відносини.

Основні положення нового Закону визначають максимальну площу, яка може перебувати у власності особи – 100 га для ФОПів і 10 000 га для приватних підприємців.

Попит на сільгосп землю походить від попиту на продовольство, яке утворюється від функціонування сфери рослинництва і тваринництва. Також він залежить від показника родючості ґрунтів та розташування ділянок. Чим більша відстань від центрів споживання сировини та продовольства, тим ціна нижча.

 Специфіка ринку землі у системі Прозорро.Продажі

На сьогодні в Україні ринок земельних ресурсів не функціонує на повноцінному рівні. Але, на жаль, це не виключає ситуації нелегальної купівлі-продажу у прихованій формі. Через це відбувається втрата значної частки доходу, який проходить мимо Держбюджету.

Незалежні експерти оцінили щорічні обороти тіньового ринку на суму близько 50-60 млн. доларів США. Зазвичай сільськогосподарські землі купують під забудову, обходячи мораторій та змінюючи таким чином їхнє цільове призначення.

Ринок землі і його специфіка в Україні сьогодні змінилась і рухається до чесного функціонування у зв’язку із прийняттям Закону № 2178-10. Залишилося тільки врегулювати механізм реалізації аграрних угідь, який би допоміг встановити чесні конкурентні відносини та провести справедливу цінову політику. 

Для купівлі державного майна скористайтеся системою Прозорро.Продажі. Завдяки роботі офіційних майданчиків, таких як Українська універсальна біржа, 24,6 тисяч користувачів знайшли потрібне майно на прозорих аукціонах та допомогли поповнити Держбюджет на суму понад 31 млрд. грн.

Реєструйтеся на сайті sale.uub.com.ua та користуйтеся нашими додатковими опціями: Viber-ботом та Telegram-ботом, щоб відсортувати торги за різними параметрами та не проґавити їх.