Залогове майно банків України

Згідно з українським законодавством залогове майно банків України, які визнані неплатоспроможними й підлягають ліквідації, має бути реалізовано за чітко встановленими правилами. Процедура відповідає стандартам, прийнятим у ЄС і США, адже подібні торги – поширена міжнародна практика. Однак раніше складно було нівелювати вплив тіньових домовленостей і корупційної складової на даний процес. Щоб зробити продажі прозорими й забезпечити максимально рівні права всіх потенційних покупців, була запущена система Prozorro.Sale. У 2017 році заставне майно банків України розпродається виключно через неї.

Процедура реалізації заставного майна

Коли банк визнається банкрутом, його активи підлягають оцінці та інвентаризації. Не більше ніж за півроку проходить формування ліквідаційної маси, та інформація про реалізацію активів банку, який ліквідується, з'являється на наступних ресурсах:
  • офіційний інтернет-сайт банку-банкруту;
  • офіційний сайт Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;
  • друковані засоби масової інформації, обрані керівництвом Фонду.
Ліквідаційною масою називають усе майно банку, визнаного неплатоспроможним, що належить на момент початку процедури ліквідації або виявлене ФГВФО в процесі.
Зміст оголошень про те, що виставлено залогове майно українського банку на продаж, а також терміни публікації регулюються нормативними актами Фонду. Також ФГВФО на конкурсній основі відбирає експертів, які проводять незалежну експертну оцінку вартості всього майна, що має бути реалізовано.

Придбання заставного майна – плюси й вигоди

Основна мета реалізації активів банку-банкрута – компенсація збитків вкладникам та витрат, які спричинила неплатоспроможність банківської організації. Щоб уникнути додаткових витрат на зберігання і утримання в належному стані, заставне майно українського банку на продаж виставляється за ціною, значно нижчою за ринкову. Отже, на торгах є можливість вигідно придбати:
  • офісну та побутову техніку;
  • автомобіль;
  • нерухомість.
Причому для покупця вигода не тільки у вартості: нерухоме майно банків на продаж – це ласий шматочок ще й за рахунок зручного розташування у престижних районах. Найчастіше будівлі, приміщення та земельні ділянки з такими характеристиками можна придбати лише на подібних торгах.
Крім того, при покупці активу банку відсутня небезпека зіткнутися з недобросовісним продавцем: повний юридичний супровід угод забезпечує ФГВФО, мінімізуючи купівельні ризики.
Переваги участі в торгах для покупця:
  • вигідна ціна;
  • унікальна можливість придбати актив;
  • мінімальний ризик.
Уже в першому кварталі 2016 року через систему було реалізовано майна більше ніж на 700 млн гривень, і надалі відзначається зростання обсягів продажів. До того ж з лютого 2018 року можливий викуп також боргу будь-яким учасником торгів (наразі окрім самого боржника). А система "Прозорро.Продажі" дозволяє не тільки спростити процедуру участі в аукціоні, але й зробити її більш відкритою, доступною для всіх потенційних покупців. Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!