Про початок електронних земельних торгів дізнавайтеся на майданчику УУБ

Старт земельних торгів уже через кілька місяців, тому саме час реєструватися на одному з майданчиків системи Прозорро.Продажі. Так ви будете в курсі всіх подій та не пропустите перші лоти.

Такий важливий для країни аграрний ресурс довгий час перебував під забороною вільного продажу. Однак влада у березні 2020 року зрештою прийняла рішення, яке змінить хід історії. І вже з 01 липня 2021 року фізичні особи будуть реалізувати своє право на купівлю земельних наділів площею до 100 га, а землевласники почнуть розпоряджатися угіддями на свій розсуд.

 Електронні земельні торги – що вони передбачають та коли стартують

Результати опитувань показують, що велика кількість громадян не розуміють змісту і мети проведення земельної реформи. Однак важливим є той факт, що Україна залишалася ледь не єдиною країною в світі, де були обмежені права на володіння землею. Оголошення про проведення земельних торгів почали з’являтися рік тому після підписання Президентом Закону № 552- ІХ. Поки що до запуску аукціонів готуються лише фізичні особи, а з 2024 року така можливість буде і в підприємств.

Варто наголосити на тому, що продажу підлягатимуть тільки приватні ділянки, а державні землі, згідно із Законом, не будуть реалізуватися. Наразі уряд займається розглядом можливості продажу та оренди аграрних угідь через систему Prozorro.Sale. Лише електронні публічні аукціони зможуть забезпечити чесне функціонування майбутнього ринку.

До електронних земельних торгів у 2021 році допустять і власників паїв. Обмеження, які стосуються обсягів ділянок та їх покупців, діятимуть і для них. Придбати аграрні угіддя можна буде на класичному аукціоні (англійському) з поступовим підвищенням ціни. Один наділ може виставлятися на продаж безліч разів.

Придбати сільськогосподарську ділянку у системі Прозорро.Продажі можна уже зараз у тому разі, якщо вона належить до майна збанкрутілих банків. Для цього потрібно зареєструватися на спеціальному майданчику, наприклад, Української універсальної біржі. 

 Земельні торги в Україні у системі Прозорро.Продажі

Уже за кілька місяців в Україні розпочнеться вільне функціонування ринку землі. Але вже зараз ви можете знайти перелік майбутніх земельних торгів у Держгеокадастрі. 

Вільне та ефективне розпорядження цінним активом потребує формування безпечних умов. Високий рівень корупції у цій галузі може подолати лише електронна система Прозорро.Продажі. Вона є не тільки законним, а й дійсно дієвим механізмом реалізації державного і комунального майна. На офіційних майданчиках на зразок Української універсальної біржі ви можете придбати чи взяти в оренду комерційні приміщення, автомобілі, вагони, деревину тощо. А скоро вони також стануть і сайтами земельних торгів.

Ці платформи підключені до Центральної бази даних і є частиною єдиної системи. Усього на Prozorro.Sale за 4,5 роки було проведено майже 370 тисяч публічних аукціонів, а дохід від них перевищив суму у 38 млрд. грн. Важливим є те, що за такими торгами слідкують і спеціальні контролюючі органи, і звичайні громадяни. Це дозволяє вчасно виявляти порушення чи корупційні махінації.

У вирі дискусій щодо відкриття ринку все ж таки з 01 липня стартують земельні торги в онлайн режимі на майданчику УУБ та інших платформах Прозорро.Продажі. Щоб не пропустити перші аукціони, пройдіть просту процедуру реєстрації та налаштуйте безкоштовну Email-розсилку. А також для ще зручнішого відслідковування торгів підключайте спеціальні земельні Viber- та Telegram-бот. Не забувайте долучатися до сторінки Української універсальної біржі у Facebook.