Продаж лісу в Україні на товарних біржах

У серпні 2017 року Державне агентство лісових ресурсів України заявило про намір перевести всі лісові торги в електронний формат. Мета такої реформи - забезпечення виробничих потреб деревообробної галузі країни. Продаж лісу на стандартних аукціонах “з молотка” був дискредитований і все частіше ставав причиною скандалів і невдоволення учасників. Змінювати звичний алгоритм взаємодії між учасниками ринку було необхідно.

Реформування ринку продовжувалося протягом майже чотирьох років, коли нарешті у липні 2021 року набув чинності Закон “Про організовані товарні ринки”. 

Особливості продажу лісу на ліцензованих товарних біржах

Сьогодні на товарних біржах реалізується велика кількість надзвичайно  важливих для держави ресурсів, серед яких - необроблена деревина та пиломатеріали. Хоча останні два напрями є відносно новими, вони вже встигли продемонструвати свою ефективність. Лише за перший рік на біржових торгах вітчизняні лісгоспи реалізували продукції на понад 15 млрд грн.

ТОВ “Українська універсальна біржа” є лідером серед вітчизняних товарних бірж за напрямом необроблена деревина. Щомісяця державні лісгоспи, продаючи власну продукцію в електронній торговій системі УУБ отримують сотні мільйонів гривень доходу.

Тому якщо ви також бажаєте взяти участь у лісових аукціонах - акредитуйтеся на ТОВ “Українська універсальна біржа” за відповідним напрямом. У разі виникнення труднощів звертайтеся за телефоном (044) 3-830-830.

Етапи проведення лісових торгів

Аукціон з продажу лісу вже понад рік проходять на ліцензованих товарних біржах на зразок ТОВ “Українська універсальна біржа”. Продаж сировини здійснюється в спеціальних електронних торгових системах. Наприклад, ТОВ “Українська універсальна біржа” має власну ЕТС, детальніше ознайомитися з якою ви можете за посиланням.

Продаж лісових ділянок або необробленої деревини починається з акредитації на УУБ. Кожен учасник отримує свій особистий кабінет, в якому ведеться статистика торгів, зберігається інформація про операції. Через нього подаються заявки на участь в аукціоні.

Ставки покупців розкриваються в системі тільки після закінчення етапу прийому пропозицій. Після цього, у кожного учасника є можливість збільшити свою початкову ставку (пропозиція). Після завершення аукціону система відкриває інформацію про всіх учасників, а також автоматично визначає переможця аукціону, який запропонував найвищу ціну. Переможець аукціону повинен підтвердити документально, що відповідає вимогам замовника, і підписати протокол торгів.

Аукціон по лісу в Україні вважається завершеним після того, як переможець сплачує вартість активу, а замовник публікує договір в системі. Брати участь в торгах можуть фізичні та юридичні особи. Всім гарантовані рівні умови, права і можливості. У разі проблем або порушення правил передбачена можливість поскаржитися на аукціон з продажу необробленої деревини.

На офіційному сайті uub.com.ua можна знайти детальне керівництво по участі в торгах і відповіді на найбільш поширені питання. Переходьте в електронну торгову систему, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Viber- та Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!