Оренда землі на «Прозорро»

Оренда землі - це тимчасове платне володіння і користування земельною ділянкою, засноване на відповідному договорі. В даний час для того, щоб забезпечити прозорість угод, планується проводити торги для реалізації прав оренди на платформі для торгів Prozorro.Sale. Особлива увага приділяється ділянкам сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності.

Як взяти землю в оренду в Україні?

З урахуванням мораторію на продаж сільськогосподарських ділянок попитом користується оренда землі у держави під обробіток і вирощування с/г культур. У подібних випадках особливо важливо провести операцію прозоро, мінімізувавши вплив корупційного чинника і забезпечивши справедливу вартість оренди. З цією метою планується використовувати платформу Prozorro.
Оренда землі «Прозорро» нічим не відрізняється від інших торгів, організованих в даній системі:
  • Зареєстрований користувач вибирає ділянку яка його зацікавила з бази лотів (в додатковій інформації про товар вказується кадастровий номер, за яким можна уточнити форму, межі, нюанси прав власності та нормативної фінансової оцінки на порталі публічної кадастрової карти України).
  • Подається первинна пропозиція на майданчику sale.uub.com.ua до зазначеного в заявці часу.
  • Користувач бере участь в онлайн-аукціоні, який проводиться згідно з окремим регламентом торгів прав на оренду земельних ділянок. У три етапи торгів кожен з учасників може подати нову пропозицію.
  • Визначається переможець, який запропонував максимальну ціну за лот.
Вся інформація про учасників аукціону відкривається після того, як торги завершені і переможець оголошений. Передається земля в оренду після укладання угоди і здійснення оплати. Тільки тоді аукціон вважається повністю завершеним.
При виявленні порушень умов або процедури торгів аукціон може бути визнаний таким, що не відбувся і лот знову виставлять на торги.

Переваги використання системи електронних торгів «Прозорро»

Земля, особливо призначена для сільського господарства, є найважливішим ресурсом країни. Оренда землі в Україні нерідко відбувається під впливом корупційної складової, через це держава недоотримує кошти, а сумлінні потенційні орендарі не мають можливості по-справжньому претендувати на користування перспективними землями. Через неефективне управління земельними ресурсами держава щорічно втрачає близько 60 млн. доларів.
Щоб мінімізувати можливі махінації (використання підставних фірм-прокладок, укладання угод за не вигідними для держави неконкурентними цінами), була створена система Prozorro. Тепер дані про всі договори з купівлі-продажу і передачі в тимчасове користування земельних ділянок зібрані на єдиному порталі, що допоможе впорядкувати механізм угод, предметом яких є земля (оренда, продаж). Очікується, що запуск відкритих торгів на майданчику «Прозорро.Sale» стане ефективним і безпечним каталізатором розвитку земельного ринку. Зокрема, місцеві громади отримають можливість більш ефективно розпоряджатися наявними ресурсами.
Вигода використання системи електронних торгів для потенційних орендарів і орендодавців очевидна:
  • економія часу і коштів: немає необхідності фізично бути присутнім на торгах, а також орендувати приміщення для проведення аукціону;
  • всі дані про лоти можна знайти онлайн, а значить, можна займатися вивченням пропозицій як в офісі, так і в дорозі;
  • пошук в базі організований по розташуванню, очікуваної вартості та іншими параметрами, тому зручно вибрати лоти, що найбільш відповідають вашим запитам;
  • система проста у використанні: якщо ви хочете взяти землю в оренду, необхідно пройти нескладну процедуру реєстрації і зробити первинну пропозицію для участі у торгах, які вас зацікавили;
  • використання системи ProZorro мінімізує ймовірність махінацій, а значить, потенційні орендарі будуть брати участь в аукціоні на рівних правах, і орендодавець в перспективі отримає максимальну вигоду від угоди.
Таким чином, для держави використання електронної платформи «Прозорро» - це можливість зменшити недоотримуваний прибуток через неефективний розподіл земельних ділянок. А для господарників, будівельників та інших потенційних орендарів електронні торги забезпечують перспективу отримати в користування необхідну ділянку і заявити про себе як про значного гравця на ринку.

Перспективи використання ProZorro.Sale для розподілу прав оренди

Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж земель с/г призначення в Україні незаконним, однак у нас все ще не можна вільно продавати і купувати такі ділянки, і оренда залишається єдиним способом передачі прав користування. У вересні 2018 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України оголосило про запуск електронних аукціонів з продажу прав оренди земель сільгосппризначення через систему «Прозорро.Sale». В даний час у власності держави знаходиться понад 10 млн. га земель, проте в оренду здано офіційно лише чверть, причому не завжди за ринковою ціною.
Раніше оренда землі (Україна) виставлялася в якості лоту на перших електронних аукціонах в Системі торгів арештованим майном. Однак для Prozorro була розроблена нова електронна процедура, що максимально відповідає всім вимогам законодавства і покликана забезпечити інструментарій для ефективного розподілу земель і реалізації прав оренди. Тому якщо ви шукаєте, як взяти в оренду землю, реєструйтеся для участі в електронних торгах «Прозорро.Продажі». Особливо в тому випадку, якщо вас цікавлять ділянки сільгосппризначення, що знаходяться в держвласності. Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!