Оренда землі через аукціон проходитиме на майданчику УУБ

Процедура аукціон з оренди землі сільськогосподарського призначення скоро стане доступною у системі Прозорро.Продажі. Для фізичних осіб земельний ринок запрацює із 01 липня 2021 року, тобто уже за кілька тижнів. Потенційних покупців та землевласників, які збираються продавати свої угіддя, хвилюють питання щодо балансу попиту і пропозиції, а також прозорості майбутніх торгів.

 Аукціон з продажу права оренди землі, яка перебуває у власності держави

Торги угіддями та аукціони на право оренди земельної ділянки – головні складові реформи 2021 року. Експерти аграрної галузі визначають землю як доволі специфічний державний ресурс. Збільшення попиту на виготовлену агропродукцію провокує зростання цінності угідь с/г призначення. Результати сільськогосподарського виробництва формуються, враховуючи фактори обмеженості та невідновлюваності земельного ресурсу. 

Через те, що виключається можливість збільшення площі вже існуючих аграрних угідь, пропозиція на ринку є  лімітованою. Вона не може збільшитися навіть за умови зростання вартості ділянок. Для визначення останньої враховують також і попит, який відіграє активну роль у земельних відносинах.

Українські аналітики наразі працюють над складанням прогнозу про обсяги аграрних угідь, які будуть виставлені на електронні аукціони на оренду землі або її продаж, а також про кількість потенційних учасників ринку, які зможуть утриматися на плаву в нових умовах. Дисбалансу, який би спричинив суттєві зниження цін на с/г ділянки, не передбачається, а навпаки експерти прогнозують зростання їх вартості, особливо в перспективних регіонах.

Для прикладу в країнах Європи, де земельний ринок запущено вже давно, на продаж виставляється не більше 3% від загальної площі приватних сільгоспугідь. Саме тому очевидним є той факт, що на початковому етапі земельних торгів в Україні даний показник не буде більшим за 1 мільйон га.

Аукціони по оренді земельних ділянок на майданчику УУБ системи Prozorro.Sale

Згідно із Законом № 2195, в Україні незабаром буде проводитися реалізація та оренда землі через аукціони у системі Прозорро.Продажі. Відбуваються вони на офіційних електронних майданчиках, яких налічується близько 40 штук. Одним із них є Українська універсальна біржа, що працює у напрямку реалізації державного і комунального майна з 2016 року.

Громадяни можуть виставляти свої активи, зокрема земельні ділянки, на продаж через такі причини: 

  • зміна місця проживання;
  • закінчення строку дії договору оренди;
  • термінова потреба у фінансах.

Водночас є чимало людей, які хочуть займатися фермерською діяльністю або розширити вже існуючий бізнес. Поєднати продавців та покупців на чесних умовах допомагає система Прозорро.Продажі. Саме на її офіційних майданчиках, таких як sale.uub.com, ви зможете найближчим часом взяти участь в аукціонах на оренду землі без жодних корупційних схем.

Слідкуйте за лотами за допомогою спеціальних земельних Viber- та Telegram-бота УУБ.