Як відбувається продаж майна на аукціонах у воєнний час

В умовах воєнного стану аукціони з продажу та оренди майна проходять за зміненими умовами. На сьогодні ДП “Прозорро.Продажі”, що  є адміністратором електронної торгової системи, спрощує процедуру проведення торгів, щоб максимально підвищити їх ефективність. Основні зміни стосуються швидкості проведення аукціонів, сплати обов'язкових внесків та переліку необхідних документів.

Аукціон з продажу майна у воєнний стан - як взяти участь

Спрощені умови вже діють та застосовуються до торгів з реалізації комунальних активів. Також зміни стосуються майна, що купується та продається згідно з Регламентом ЕТС. 

Продаж майна на аукціоні у воєнний час здійснюється з урахуванням наступних змін:

  1. Період подання пропозицій для участі у торгах скорочено до 2-х днів.
  2. Всі документи за результатами аукціону підписуються КЕП. При цьому сторони можуть взагалі не підписувати протокол та договір аукціону, якщо відповідне рішення прийняв організатор.
  3. Скасовано реєстраційний внесок.
  4. Щодо гарантійного внеску, то він визначається організатором аукціону та не може становити менше як 1% від загальної вартості лоту.
  5. За результатами торгів сторони мають підписати договір не пізніше, ніж через 3 дні після наступної доби, коли було сформовано протокол.
  6. Переможець аукціону визначається системою автоматично за найвищою ставкою. При цьому регламентом оновлених торгів не передбачено додаткових раундів щодо підвищення цінових пропозицій.

Зауважте, що спрощені умови аукціонів з продажу майна у воєнний стан не поширюються на реалізацію землі та об’єктів малої приватизації.

Як продаж майна у воєнний стан через електронні аукціони впливає на вітчизняну економіку

На сьогодні державні та комунальні активи в Україні продаються через торги в електронній системі Prozorro.Sale. Навіть в умовах воєнного стану Прозорро.Продажі продовжує функціонувати, забезпечуючи справедливу реалізацію майна та поповнюючи Держбюджет додатковими коштами.

З початку повномасштабного вторгнення агресора на майданчиках модуля Прозорро.Продажі, зокрема на ТОВ “Українська універсальна біржа”, проведено понад 14 тисяч аукціонів, які принесли державі доходу в 650 млн грн.

Для участі в електронних торгах необхідно бути клієнтом одного з офіційних акредитованих майданчиків Прозорро.Продажі. Наприклад, ТОВ “Українська універсальна біржа”, яка займає провідні позиції в системі Prozorro.Sale.

У разі виникнення питань чи пропозицій щодо аукціонів з продажу майна у воєнний стан ви можете скористатися допомогою служби підтримки Української універсальної біржі. Для цього зателефонуйте за номером (044) 221-32-33.

Налаштуйте регулярну Email-розсилку УУБ та Viber- i Telegram-бот, після чого ви зможете отримувати оперативну інформацію про майбутні аукціони та їх результати прямо на свій смартфон. Долучайтеся до сторінки Української універсальної біржі у Facebook, щоб мати ще більше даних про актуальні торги.