Земельні торги в умовах воєнного стану

на майданчику sale.uub.com.ua

Повномасштабна агресія вплинула на всі сфери нашого життя, тож цілком закономірно, що учасників ринку турбує питання, чи можливе проведення земельних торгів в умовах війни. Після 24 лютого 2022 р. уряд екстрено ухвалив рішення про закриття усіх державних реєстрів, без яких законна реалізація або надання в оренду земельних угідь стали просто неможливими.

Чи можна проводити земельні торги на майданчиках Prozorro.Sale

під час військового стану

Через закриття доступу до даних Держгеокадастру та Реєстру прав на нерухомість у березні 2022 року, проведення електронних земельних торгів в системі Прозоро.Продажі під час дії воєнного стану припинилося. На початку повномасштабної війни в Україні діяла заборона на формування ділянок, а також реалізацію державних та комунальних сільгосп угідь.

Однак бойові дії тривають і досі, а наша економіка швидко адаптується до серйозних викликів, з якими ми стикаємося щодня. Вже у травні-червні 2022 року в країні знову запрацювали державні реєстри. Відтак відповідь на питання «чи законне проведення земельних торгів в військовий час?» стала однозначною – так. На кінець року на ринку було укладено понад 34 тис. угод. А сумарна площа виставлених на аукціони ділянок перевищила 60 000 га. Найбільша кількість договорів стосувалася купівлі-продажу та надання у тимчасове користування угідь у Хмельницькій (6,2 тис. га), Вінницькій (6,1 тис. га), Полтавській областях (5,9 тис. га).

Окрім цього, на майданчиках Прозорро.Продажі земельні торги приватними ділянками тривали навіть у воєнний час. Тож за дев’ять місяців війни тут було проведено близько 1 тисячі онлайн-аукціонів, організатори яких отримали 228 млн. грн. прибутку.

Чи проводять земельні торги на електронному майданчику sale.uub.com.ua в період воєнного стану?

Весь цей час акредитований майданчик Української універсальної біржі продовжував підтримувати учасників електронних аукціонів в системі Prozorro.Sale. Попри загрозу обстрілів і блекаути, наші менеджери, юристи та ІТ-фахівці надалі допомагають усім бажаючим прийняти участь в земельних торгах, консультуючи щодо продажу земельної ділянки у воєнний стан.

Варто відмітити, що навіть у таких надскладних умовах функціонування усього ринку вартість ділянок поступово зростає. Так, на кінець жовтня 2022 року ціна 1 га землі в Україні становила 38 тис. грн., що на 2 тис. грн. більше, ніж у 2021 році. Найдорожче ділянки коштували у Івано-Франківській (92 тис. грн.), Київській (78 тис. грн.) і Львівській областях (70 тис. грн.).

Тут варто врахувати, що сьогодні на вартість землі впливають не лише звичні показники на зразок місця розташування або віддаленості від населених пунктів. А й її безпосередня близькість до лінії фронту, яка не є статичною. Тож обсяги попиту і пропозиції на ринку коливаються в залежності від розміру територій, окупованих ворогом.

Взяти участь у земельних торгах під час воєнного стану

на майданчику Української універсальної біржі

Попри важку безпекову ситуацію та песимістичні прогнози деяких аналітиків, земельні торги в Україні продовжують проводитися навіть в умовах воєнного стану. Поступово кількість учасників аукціонів на Prozorro.Sale вийшла на довоєнний рівень. Земля так само лишається привабливим активом для потенційних інвесторів з кількох причин:

  • її неможливо знищити фізично;
  • навіть при зниженні загальних економічних показників, вартість земельних угідь в Україні зменшилася лише на 5%.

Загалом протягом першого року повномасштабної війни завдяки електронним аукціонам на Prozorro.Sale бюджети різних рівнів поповнилися на 10 млрд. грн. За 16 місяців на акредитованих майданчиках на зразок sale.uub.com.ua відбулося 18 тисяч прозорих торгів з реалізації сотень державних і комунальних активів – нерухомості, землі, транспортних засобів, спеціалізованої техніки і промислового обладнання.

Цікавитеся, чи можна під час війни проводити земельні торги на Прозорро.Продажі? Усі питання просто зараз ви можете задати нашим менеджерам - (044)22-13-233. Дізнавайтеся про оголошення нових аукціонів з E-mail-розсилки та спеціального бота майданчика УУБ у Telegram.