Придбати деревину з верхнього складу на біржових торгах

Верхні склади розташовують поблизу лісових доріг. На них відбувається завантаження та нагромадження запасів деревини, а також організовуються подальші роботи, які проводять між трелюванням та навантажуванням. 

Лісоматеріали цього складу різних порід та класів якості з 01 липня 2021 року реалізуються на електронних біржових аукціонах, зокрема в електронній торговій системі Української універсальної біржі.

Верхній склад – де та для чого він використовується

Верхній склад формують при вивезенні лісоматеріалів на нижні склади або під час продажу сировини деревообробним компаніям. Також такий формат відвантаження деревини часто використовують у гірській місцевості.

На цих складах виконують наступні операції:

  • сортування лісу-кругляку;
  • очищення від гілок;
  • кряжування стовбурів;
  • штабелювання деревини;
  • виробництво технологічної тріски.

Технологія і організація робіт залежить від сезону та застосування навантажувальних засобів. Верхні склади характеризуються вантажообігом та місткістю. Вона визначає відношення об’єму деревини, що зберігається на складі, до площі ділянки, на якій вона розміщена. А вантажообігом називають обсяг лісоматеріалів, що були відвантажені за добу чи зміну.

Термін дії верхнього складу залежить від запасу ліквідованої сукупності деревних порід на лісосіці і добового вантажообігу. Під територію цього призначення вибирається суха та рівна ділянка, розташована горизонтально чи з невеликим нахилом вздовж дороги. Взимку при добре промерзлому грунті їх облаштовують навіть на болотистій місцевості та ділянках, у яких слабка несуча здатність землі.

Продаж деревини верхнього складу на біржі УУБ

Сьогодні ліс-кругляк з верхнього складу продається на електронних аукціонах, зокрема у системі utsd.uub.com.ua. На біржі ТОВ “Українська універсальна біржа” державні лісові підприємства виставляють свої лоти, які здебільшого складаються з ділової деревини класу A, B, C,  D та певної кількості технологічних дров. 

Якщо йдеться про деревину непромислового використання, тобто паливну, то вона продавалася безпосередньо на лісосіці. Така процедура призвела до маніпулювання кількісними та якісними показниками, тобто на ринок потрапляла необлікована деревина. Натомість деякі підприємства продавали лісоматеріали на верхньому складі, наслідком чого стало зростання цін на сировину на 20-30% та зниження об’ємів продажів на 10-25%.

У боротьбі з цією помилковою практикою допомагає система біржових торгів, зокрема ТОВ “Українська універсальна біржа”. На електронних аукціонах лісгоспи щомісячно реалізують великі обсяги необробленої деревини. Процедура публічного аукціону, через який відбувається продаж, допомагає зробити ринок лісоматеріалів більш чесним та об’єктивним.

Акредитуйтеся на uub.com.ua, підключайте Email-розсилку, Viber- та Telegram-бот, щоб дізнаватися про нові торги. Якщо у вас виникли питання, звертайтеся до наших консультантів за телефоном (044) 3-830-830.