Державне агентство резерву України – аукціони на Прозорро.Продажі

Держрезерв – спеціалізована установа, заснована ще у 1991 р. відповідною постановою Кабміну «Про створення Комітету з державного матеріального резерву». Фактично ж організація існує ще з 30-х років ХХ сторіччя. Сьогодні Державне агентство резерву України виступає центральним органом влади, чию роботу повністю координують Кабінет Міністрів та Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України. Його найпершим завданням являється впровадження рішень уряду стосовно створених державою матеріальних запасів.

Згідно з інформацією на офіційному сайті Держрезерву України rezerv.gov.ua, свою діяльність відомство здійснює, керуючись однойменним Положенням від 8 жовтня 2014 р. Відтак підприємство:

  • управляє запасами державного резерву;
  • формує, розміщує в спеціальних приміщеннях, зберігає, слідкує за правильним використанням, вчасним списанням і поновленням запасів матеріального резерву країни, контролює їх якість та кількісний склад;
  • Держ резерв з наукової точки зору вивчає питання довгострокового зберігання об’єктів, що становлять матеріальну цінність;
  • складає щорічний план щодо обсягу поставок запасів державного мобілізаційного резерву, обирає постачальників та укладає державні контракти.

Відкритий продаж мобілізаційних ресурсів Держрезерву України на електронних аукціонах Prozorro.Sale

Головний офіс Управління Держрезерву знаходиться у м. Київ, в той же час йому підпорядковуються 37 держпідприємств, розташованих по всій Україні (чотири з них – в окупованому Криму та на Донбасі). У даний момент в сховищах Державного агентства резерву зберігаються близько 4 000 товарів, які формують мобілізаційний резерв, та 70 найменувань продукції, яка складає стратегічний запас країни (продукти харчування, пальне, сировина для промислового виробництва). Також Держрезерву підпорядковуються:

  • сім продуктових комбінатів;
  • шість комбінатів з виготовлення хлібопродуктів;
  • чотири хлібні бази;
  • п’ять нафтових хабів;
  • науково-дослідний інститут.

Довгий час відомство існувало за радянськими принципами, що категорично не відповідало вимогам сучасності. По суті вся діяльність Держрезерву України приховувалася від суспільства – ніхто не міг відслідкувати правильність списання активів, у яких закінчується термін придатності. До того ж, ходило чимало чуток про корупцію і недоотримання бюджетного фінансування для вчасного оновлення стратегічних запасів.

Однак зовсім скоро ситуація може кардинально змінитися – 6 грудня 2019 р. новий очільник Державного агентства резерву України Ярослав Погорілий повідомив про запуск пілотного проекту з реалізації матеріальних цінностей через 44 акредитовані майданчики системи Prozorro.Sale. За його словами, існуюча система продажу матеріальних активів Держрезерву, що підлягають списанню, та розброньованих активів мобілізаційного резерву є морально застарілою, корумпованою і неефективною.

Продаж запасів Держрезерву через електронну систему Prozorro.Sale нарешті зробить цей процес повністю прозорим та відкритим для суспільства. Організації більше не доведеться шукати покупців – за неї це зроблять спеціальні майданчики на зразок «Української універсальної біржі». Залучення великої кількості учасників до розпродажу непотрібних активів Держрезерву дозволить реалізувати їх за максимально привабливою ціною. В свою чергу, отримані кошти допоможуть своєчасно поповнювати запаси, а також покривати витрати на їх зберігання.

Успішна реалізація розброньованого майна Державного агентства резерву на акредитованому майданчику «Української універсальної біржі»

В майбутньому подати заявку на електронний аукціон Держрезерву учасники зможуть через офіційний майданчик sale.uub.com.ua, який має чотири рівні державної акредитації. Дана онлайн-платформа з 2016 р. успішно працює з державним підприємством «Прозорро.Продажі». За цей час завдяки зусиллям команди «Української універсальної біржі» державний та місцеві бюджети вже поповнилися на 1 мільярд гривень.

Просто зараз реєструйтеся на нашому майданчику, вчасно отримуйте Email-розсилку і сповіщення у Viber-, Telegram-ботах, дізнавайтеся першими про прибуткові аукціони Держрезерву та інших замовників і перемагайте!