Що таке концесія і як вона відбуватиметься на Прозорро.Продажі

Концесія – це такий тип договору, за яким створюється чи реконструюється державне майно за рахунок інвестора. Як правило, такими об’єктами є нерухомість, дороги та автобани. Результатом такого договору є можливість для концесіонера експлуатувати майно, отримуючи при цьому дохід. Ці партнерські відносини є взаємовигідними, адже державні об’єкти одержують нове життя і приносять прибуток у дві сторони.

 Концесія – що це таке та її особливості в Україні

Сьогодні громадян все частіше цікавить питання: що таке концесія та як до неї долучитися? Популярність концесійних договорів зросла за останні кілька десятиліть. Якщо у минулому столітті вони зазвичай укладалися у сфері користування надрами, то тепер під їх дію підлягає і багато інших об’єктів державної інфраструктури, які не можуть бути приватизовані. Наприклад, порти, аеродроми, залізниці, системи громадського транспорту. 

Прийняття нового Закону про концесію № 155-ІХ було зумовлено тим, що стара його версія (1999 р.) довгий час не була актуальна через необізнаність громадян щодо підписання подібних договорів. Через це більша частина проектів не були успішними або не підпадали під категорію концесійних в міжнародному розумінні. 

Цей механізм не набув популярності насамперед тому, що не було чіткого роз’яснення різниці між концесією та іншими видами державно-приватного партнерства. Також існували труднощі з процесом укладання такого договору. Потрібні були вузькопрофільні фахівці, які б спеціалізувалися на проектній роботі в цій сфері. Не було експертів, які б розробили повноцінне ТЕО, тендерну документацію, а також сформували прозорі конкурсні умови. Окрім цього, не існувало можливості оцінити фінансову спроможність концесіонерів реалізувати конкретні проекти.

Кілька місяців тому набрала чинності Постанова уряду № 1210, яка передбачає використання електронної системи Прозорро.Продажі для проведення концесійних конкурсів. За умови, що вартість майна не перевищує 250 млн. грн., попередній відбір претендентів не проводиться.

Що таке концесія та її проведення у системі Прозорро.Продажі

До того моменту, як почне функціонувати окрема торгова система для укладання концесійних договорів, публікація інформації та проведення конкурсів буде здійснюватися на електронних аукціонах Prozorro.Sale. Концесієдавці мають надсилати на ДП «Прозорро.Продажі» для організації торгів наступні дані:

  • оголошення про конкурс на концесію державного майна та відповідний пакет документів протягом 10 календарних днів;
  • зміни та роз’яснення щодо документації;
  • іншу інформацію за переліком, який розміщений у додатку до Постанови № 1210.

На майданчику Української універсальної біржі ви знайдете лоти з державними і комунальними об’єктами у різних напрямках: нерухомість, транспорт, майно банкрутів, земельні ділянки тощо. Незабаром сюди доєднається і концесія. Не пропускайте появу цікавих аукціонах, користуючись Telegram-ботом та Viber-ботом. Додаткову інформацію про те, що таке концесія, читайте на сторінці УУБ у Facebook.