Прозора передача комунального майна в концесію почнеться вже незабаром

Концесія комунального майна виступає формою здійснення державно-приватної співпраці. Таке партнерство має на меті надання прав на:

  • ремонт, реконструкцію, технічне переоснащення чи будівництво;
  • управління, що передбачає користування та технічне обслуговування державного об’єкта, на який було укладено концесійний договір.

При цьому, суб’єкт, який взяв на себе ці обов’язки, тобто концесіонер, може зіткнутися з певними ризиками, наприклад, попиту чи прибутковості. Досвід концесійних операцій Україна перейняла із ЄС, де найпопулярнішим об’єктом таких договорів є автомобільні дороги. 

Найближчим часом концесія буде проходити через систему Прозорро.Продажі, тому не забувайте реєструватися на спеціальних електронних майданчиках.

 Передача комунального майна в концесію – що передбачає ця процедура

Безперечно при передачі комунального майна в концесію Україна отримає ряд переваг, найперша з яких – можливість додаткового фінансування важливих галузей приватними інвесторами. Це дозволить повною мірою розвивати інфраструктуру держави. Для інвесторів плюсом стануть прибутки від управління об’єктом концесії. А також вони матимуть можливість отримати ексклюзивні права щодо реалізації проекту.

Відповідно до договору концесії, інвесторам можуть проводитися виплати за готовність об’єкта. Держава буде купувати товари у концесіонера та постачати їх для виконання договору за рахунок Держбюджету.

Концесія як форма надання комунальних послуг передбачає укладання договору на період від 5 до 50 років. Якщо мова йде про будівництво автомобільних доріг, то строк має бути не менший за 10 років. Важливим нюансом для укладання договору є період, за який концесіонеру будуть відшкодовані всі інвестиції, що вкладалися на експлуатацію об’єкта, та отримана певна частка прибутку. Саме він, а також сфера діяльності проекту, і визначають строк концесії.

Концесія комунального майна відбуватиметься на аукціонах Прозорро.Продажі

До перспективних ринків системи Прозорро.Продажі нещодавно було додано концесію. Це означає, що зовсім скоро конкурси на підписання концесійних договорів будуть проходити через електронні аукціони на спеціальних майданчиках на зразок Української універсальної біржі.

Головними супутниками передачі комунального майна в концесію мають бути чесність і відкритість процедури. Це може забезпечити електронна система Прозорро.Продажі, яка працює у багатьох напрямках з 2016 року, долаючи корупційні схеми. 

Електронний майданчик Української універсальної біржі, як офіційний її представник, гарантує якісну технічну підтримку та допомогу організаторам та потенційним покупцям з проведенням публічного аукціону. Звертайтеся до наших менеджерів за телефоном (044) 221-32-33.

Додатковими перевагами нашої платформи є регулярна електронна розсилка з актуальними торгами, Viber-бот та Telegram-бот, які спростять процес пошуку потрібних лотів, а також нагадають про початок аукціону.