Як купляти арештоване майно на електронних майданчиках?

В Україні купівля арештованого майна на електронних аукціонах має певні особливості. В даний момент це відбувається з використанням державної системи електронних торгів, що підпорядковується Міністерству юстиції. Однак наприкінці 2019 р. колишній Прем’єр-міністр О. Гончарук повідомив про безапеляційне рішення Кабміну проводити купівлю арештованого майна на торгах Прозорро.Продажі.

Як купувати арештоване майно на майданчиках ProZorro.Sale?

Зовсім скоро на електронному майданчику Української універсальної біржі з’явиться безліч цікавих лотів. Продаж арештованих активів може зацікавити потенційних покупців з багатьох причин. В першу чергу варто пам’ятати, що купівля арештованого майна передбачає придбання різноманітних активів, які належали позичальникам і були вилучені кредиторами (у більшості випадків це банки) для повернення витрачених коштів. Звісно, останні зацікавлені у максимально швидкому продажу таких об’єктів, відтак їх ціна може бути дуже спокусливою. Це варто врахувати при формуванні власної стратегії під час участі в електронних торгах арештованим майном.

Купівля арештованого майна на торгах, що проходять в електронному форматі, на відміну від традиційних торгів має певні особливості. Їх головними перевагами є:

  • зручний онлайн-формат, який дозволяє суттєво зменшити затрати на організацію і проведення аукціонів;
  • перешкоджання незаконним змовам і корупційним схемам;
  • електронні торги забезпечують чесну, здорову конкуренцію, завдяки чому виставлене на продаж арештоване майно реалізується за вищою ціною.

За останні п’ять років, протягом яких купівлю арештованого майна можна було здійснити через спеціальну державну систему електронних торгів, проведено 60 тис. успішних аукціонів. Під час цього періоду реалізовано різноманітних активів (квартир, будинків, автомобілів, земельних ділянок, виробничих приміщень і промислового обладнання) на 11,5 млрд. грн., з них 1,5 млрд. грн. надійшло безпосередньо до державного бюджету. Це свідчить про високий інтерес громадськості до вказаного напрямку.

Однак через зростаючу кількість порушень та очевидне нехтування правилами діючий механізм, за допомогою якого організовувалася купівля арештованого майна на торгах по всій Україні, більше не користується довірою громадян. Тож у найближчому майбутньому для цих цілей використовуватимуться електронні аукціони ДП «Прозорро.Продажі».

Купівля арештованого майна на торгах через майданчик Української універсальної біржі

Заснована у 2016 р. інноваційна система ProZorro.Sale складається з двох рівнів:

  • Центральної бази даних, де міститься уся інформація про оголошені аукціони;
  • спеціальних електронних майданчиків на зразок sale.uub.com.ua, на якому потрібно зареєструватися для участі у торгах.

Дізнатися більше інформації про те, як купляти арештоване майно через відкриті аукціони Прозорро.Продажі, ви зможете на офіційній сторінці майданчика УУБ у Facebook або на нашому YouTube-каналі. Підписуйтеся на новий Telegram-бот та слідкуйте за появою прибуткових аукціонів!