Великі лісові господарства реалізують сухостій на біржі УУБ

Сухостій – це засохлі дереві і кущі, які залишилися стояти на корені. Він утворюється через різні причини:

  • кліматичні коливання температур;
  • старіння та всихання дерев;
  • волога;
  • пошкодження дерев під час пожежі;
  • шкідники і грибок;
  • пошкодження певної частини дерева.

У лісових господарствах повинні проводитися регулярні санітарні рубки сухостою та вивезення його з лісу для профілактики примноження шкідників та захворювань дерев.

Виникає закономірне питання – куди дівати таку деревину далі? Сухостій при правильному зберіганні часто надалі використовують під час будівництва, тому його реалізація на ринку не є рідкістю.

Купівля дошок сухостою на електронних торгах біржі УУБ

Півтора роки тому влада вирішила суттєво оновити процедуру продажу необробленої деревини. Усі лісові господарства відтепер зобов’язані реалізовувати свій товар на публічних біржових аукціонах, які організовують ліцензовані товарні біржі, наприклад, УУБ.

Метою таких змін є спрощення процедури організації купівлі-продажу необробленої деревини в Україні. Важливо зробити її чесною, прозорою та економічно вигідною для лісових господарств. Корупційні схеми і незаконні договорняки більше не працюють – участь у торгах приймають усі бажаючі. А заготовлений ліс успішно реалізується за його реальною ринковою вартістю.

Оскільки лісоматеріали надзвичайно затребувані у сфері будівництва і не тільки, донедавна процвітав тіньовий ринок. Але тепер завдяки налагодженій співпраці підприємців із товарними біржами і лісгоспами вдається попередити корупцію та незаконну вирубку сухостою в Україні.

ТОВ «Українська універсальна біржа» більше 15 років займається організацією аукціонів з реалізації необробленої деревини – ще з тих часів, коли вони проводилися офлайн. Сучасні технології допомагають вибудувати торги таким чином, щоб вони повністю виправдовували довіру населення і стали дійсно інноваційним інструментом боротьби з хабарниками, а також популяризацією чесного економічного простору.

За підсумками 2021 року завдяки електронним біржовим торгам лісгоспи отримали майже на 60% більше прибутку, ніж за попередній 2020 рік. Ця сума становить 20 мільярдів гривень – відповідно, ці гроші раніше просто розкрадалися.

Купівля брусів сухостою сосни на ТОВ «Українська універсальна біржа»

Згідно з новими нормативними актами, починаючи з 01 липня 2021 року державні лісові господарства виставляють заготовлену сировину на електронні торги, організовані у тому числі Українською універсальною біржею.

Використовуйте для роботи з онлайн-аукціонами наш власний програмний продукт. Також для вашого комфорту наші спеціалісти створили:

Експерти Української універсальної біржі завжди готові проконсультувати вас з будь-яких питань, зокрема про купівлю брусів сухостою.