Нижній склад лісу на електронних біржових торгах

У зв’язку з ухваленням урядом Закону №738-IX, у якому йдеться про переведення торгівлі необробленою деревиною на ліцензовані товарні біржі, будь-які лісоматеріали сьогодні можна придбати цілком безпечно та прозоро. Таким чином влада намагається подолати тотальну корупцію, що панує на вітчизняному ринку деревини.

Основні функції нижнього складу деревини

Нижній склад – це місце, створене спеціально для короткочасного зберігання, первинної обробки та часткової переробки деревини, а також відправлення отриманої продукції кінцевим споживачам. Попередня підготовка лісоматеріалів до подальшого використання полягає у розкряжуванні цілих хлистів на окремі сортименти та їх очищенні від кори. По суті нижній склад являється головним цехом на будь-якому деревообробному підприємстві.

Як правило, їх будують в самому кінці транспортних шляхів – тому тут зручно проводити усі технологічні операції, пов’язані з переробкою деревини. Найбільші лісгоспи встановлюють на таких складах повністю автоматизовані лінії, що дозволяє скоротити кількість ручної праці. Часто для збільшення обсягів виробництва ділової деревини та паралельного зниження витрат на транспортування щойно зрубаного лісу на нижньому складі додатково відкривають цехи з обробки круглих лісоматеріалів. Отриману тут продукцію, наприклад, обрізні і необрізні пиломатеріали, сьогодні можна придбати в електронній торговій системі utsd.uub.com.ua.

Деревина дров’яна та круглі лісоматеріали нижнього складу на Українській універсальній біржі

Раніше деревину з нижнього складу лісгоспи реалізовували за прямими договорами. Для деревообробних підприємств це створювало низку проблем:

  • висока собівартість сировини, яку штучно завищували відповідальні особи для власного збагачення;
  • в багатьох випадках вони не мали жодного уявлення про майбутній продаж лісу, оскільки лісозаготівельне господарство вже обрало «свого» покупця;
  • навіть підписана угода не була гарантією вчасної поставки, а якість матеріалів могла суттєво відрізнятися від раніше домовленої;
  • для отримання максимального прибутку продавці мали реалізовувати абсолютно весь заготовлений ліс, тому в лотах поряд з відбірною деревиною часом знаходився повний неліквід;
  • постійні лісокористувачі мали власні невеликі підприємства, куди постачають сировину за цінами, нижче ринкових. Витримати таку конкуренцію приватному бізнесу дуже непросто.

Довгий час учасники ринку грали за принципом давання хабарів або зав’язування корисних знайомств. На біржових аукціонах продаж лісу з нижнього складу усуває незаконні схеми та створює сприятливі умови для розвитку конкуренції. Взяти участь у торгах зручно і просто – достатньо лише звернутися до досвідчених експертів Української універсальної біржі.

Щоб бути в курсі актуальних новин, підписуйтеся на Email-розсилку та офіційну сторінку УУБ у Facebook. Слідкуйте за появою нових торгів необробленою деревиною у нашому Telegram- або Viber-боті.