Порядок проведення торгів арештованим майном на майданчику sale.uub.com.ua

На сьогоднішній день всі умови продажу конфіскованих державною виконавчою службою матеріальних активів визначає спеціальний «Порядок реалізації арештованого майна», затверджений урядом у 2016 р. Згідно з цим документом, в Україні будь-які рухомі чи нерухомі об’єкти, що перебувають під арештом за несплату боргів, підлягають реалізації через систему електронних аукціонів. Однак у жовтні 2019 р. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук повідомив про намір повністю перевести цей процес на відкриті електронні майданчики системи Прозорро.Продажі.

Порядок проведення торгів арештованою власністю на майданчику «Української універсальної біржі»

Згідно чинного законодавства, арештованим майном визнаються усі активи, що належали боржнику (фізичній або юридичній особі) та були вилучені кредитором через непогашення боргових зобов’язань. Останнім часом діючий порядок реалізації арештованого майна викликає все більше критики – як зі сторони фахівців бізнесу, так і з боку звичайних громадян, що беруть участь у електронних торгах. Докорінно змінити ситуацію допоможе проведення аукціонів з продажу арештованих об’єктів за допомогою модуля ДП «Прозорро.Продажі», що чудово зарекомендував себе у якості дієвого та економічно виправданого інструменту боротьби з корупцією. Зовсім скоро взяти участь у торгах активами, які перебувають під арештом, усі бажаючі зможуть на майданчику «Української універсальної біржі» - офіційно акредитованій платформі, підключеній до системи ProZorro.Sale.

Зокрема, у вказаному нормативно-правовому акті передбачено порядок і терміни реалізації арештованого майна, права та зобов’язання усіх учасників аукціону, тут роз’яснюється, як відбувається оцінка заблокованих активів. Також він встановлює етапи підготовки об’єктів, що будуть виставлятися на продаж:

  1. попередня оцінка вартості вилучених об’єктів, яка здійснюється згідно ст. 57 ЗУ «Про виконавче провадження»;
  2. державна виконавча служба та приватні виконавці ініціюють внесення даних про лот до загальної Системи інформації про арештовані активи;
  3. після цього вказані органи готують офіційну заявку щодо продажу отриманих об’єктів та призначають осіб, відповідальних за їх зберігання.

Процедура реалізації арештованого майна. Купити вилучені за борги активи на майданчику sale.uub.com.ua

Щоб прийняти участь у торгах арештованим майном, необхідно пройти нескладну процедуру реєстрації на майданчику «Української універсальної біржі». Зареєструвавшись на сайті sale.uub.com.ua, фізичні та юридичні особи-підприємці мають ввести наступні дані:

  • ПІБ;
  • реєстраційний номер картки платника податків;
  • номер телефону;
  • адресу електронної пошти.

Дізнатися більше про порядок реалізації арештованих активів ви зможете, зателефонувавши на гарячу лінію - (044) 221-32-33. Підписуйтеся на регулярну електронну розсилку від майданчика УУБ та будьте в курсі усіх новин щодо відкритих торгів арештованим майном. Також ми створили зручний Telegram-бот, за допомогою якого ви легко зможете відслідковувати актуальні аукціони.