Правила продажу арештованого майна на sale.uub.com.ua

Правила проведення торгів арештованим майном на сьогоднішній день регулюються спеціальним «Порядком реалізації арештованого майна», затвердженим 29 вересня 2016 р. Відповідно до діючого законодавства, будь-яка власність, вилучена державною виконавчою службою через несплату кредиту, підлягає продажу на відкритих електронних торгах. У найближчому майбутньому взяти участь у подібному аукціоні потенційні покупці зможуть, зареєструвавшись на сайті «Української універсальної біржі» - офіційному майданчику ДП «Прозорро.Продажі».

Реалізація арештованого майна – основні форми і правила

В Україні продаж активів, на яких за рішенням суду накладено арешт, відбувається на спеціальних електронних аукціонах. Ця процедура є досить поширеною, оскільки значна частина судових вироків по стягненню заборгованостей ухвалюються зовсім не на користь боржників. Майно останніх при цьому блокується для подальшої реалізації на публічних торгах, а отримані таким чином кошти йдуть на погашення кредиту.

В останні роки діюча система електронних торгів арештованим майном явно не справляється з покладеними на неї обов’язками. Учасники аукціонів скаржаться на численні порушення правил продажу арештованого майна. У багатьох випадках фіксується нехтування нормами законодавства. Наприклад, покупців не інформують про дату і місце проведення торгів або ж виставлені лоти не мають початкової ціни. У жовтні 2019 р. Прем’єр-міністр України оголосив, що через втрату довіри до існуючого механізму проведення торгів арештованим майном, у найближчому майбутньому такі аукціони будуть проводитися через систему Прозорро.Продажі. Вона давно довела свою ефективність у реалізації державних і приватних активів – торги ProZorro.Sale користуються величезною популярністю серед учасників з усієї країни.

Правила проведення торгів з продажу арештованого майна на майданчику «Української універсальної біржі»

Основні правила проведення торгів арештованим майном:

  1. на майданчику sale.uub.com.ua організатор аукціону вказує всю інформацію про актив, виставлений на продаж, та формує відповідний лот;
  2. до даних, які необхідно вказати про лот, відносяться тип товару, його назва, категорія згідно спеціального класифікатора, модель, місце зберігання, початкова ціна;
  3. далі система автоматично встановлює дату проведення торгів – 10, 20 чи 30 днів в залежності від початкової ціни арештованих активів. За цей час учасники проходять процедуру реєстрації, також усі бажаючі можуть оглянути об’єкт;
  4. на наступний день після зазначеного періоду на майданчику з’являється повідомлення про початок торгів, у якому вказується:
  • загальна інформація про торги (контактні дані організатора, тимчасовий зберігач об’єкта, правила для учасників, строки підготовки, граничний термін подачі заявок, дата проведення і часу початку/завершення електронного аукціону, розмір обов’язкового гарантійного внеску, умови одержання майна у разі виграшу);
  • характеристики лоту (вид, назва, детальний опис, можливі дефекти, фото, початкова вартість та крок аукціону).

Якщо на торги арештованим майном виставляється, наприклад, автомобіль, в інформації про лот потрібно зазначити його модель, марку, колір, рік випуску, тип пального, дані про двигун, пробіг, трансмісію, тип кузова та комплектацію.

З’явилися питання? Подзвоніть нашим консультантам - (044)221-32-33. Також підписуйтеся на Email-розсилку або зручний Telegram-бот майданчика та першими дізнавайтеся про прибуткові аукціони!