Продаж деревини на Українській універсальній біржі

Продаж лісу – напрям, що довгий час був слабкою ланкою в економіці нашої країни. Через незаконні вирубки та корупційні схеми, пов’язані з реалізацією заготовлених лісоматеріалів, щороку держбюджет втрачав мільярди гривень прибутку.

Та минулого року ситуація почала змінюватися, адже 01 липня 2021 р. набув чинності Закон “Про організовані товарні ринки”. Схвалений урядом документ стосується продажу на ліцензованих біржах необробленої деревини, яку лісгоспи отримують шляхом проведення лісозаготівлі. Зламати тіньові механізми допоможе тільки повна відкритість та незаангажоване ставлення до всіх учасників ринку.

Продаж деревини за новими правилами – особливості біржових аукціонів

Близько 16% території нашої країни покриті лісом. За рівнем лісистості Україна посідає дев’яте місце в Європі, за обсягом запасів необробленої деревини вона на шостому місці. Здавалося б, ми маємо всі умови для стрімкого розвитку ринку лісу. Вже зараз підприємства, що займаються заготівлею, обробкою та продажем деревини, щороку сплачують до держбюджету мільярди гривень податків.

Водночас раніше деревообробні компанії стикалися з непрозорими схемами закупівлі необхідної сировини. Фактично їм доводилося протистояти постійним лісокористувачам (державним лісгоспам). Найбільш проблемними питаннями були:

  • приховування реальної вартості лісу від покупців та контролюючих органів. Деревину доводилося закуповувати з космічними націнками, а за знижку платити чималі хабарі;
  • порушення умов укладеного договору. Навіть підписавши офіційну угоду, покупці не могли бути впевненими, що вчасно отримають сировину відповідної якості;
  • для отримання максимального прибутку, лісгоспи реалізували весь ліс, навіть той, що не відповідає загальноприйнятим стандартам якості. Тож у багатьох лотах матеріал найвищого класу компонувався з повним неліквідом.

Продаж необробленої деревини на ліцензованих товарних біржах допомагає подолати тотальну корупцію у сфері лісозаготівлі. До аукціонів на Українській універсальній біржі можуть долучитися усі охочі. Не потрібно мати «своїх» людей, закулісні домовленості тут також не спрацюють. Торги необробленою деревиною на біржі УУБ проходять повністю відкрито, з усією інформацією про організатора та виставлену продукцію можна попередньо ознайомитися в описі аукціону.

Як відбувається продаж деревини в електронній системі utsd.uub.com.ua

Згідно з оновленим законодавством, продаж деревини, заготовленої державними лісгоспами, здійснюється на ліцензованих товарних біржах на зразок ТОВ “Українська універсальна біржа”. 

Протягом перших 12 місяців завдяки біржовим торгам, зокрема тим, що проходили в електронній торговій системі УУБ, лісові господарства отримали понад 15 млрд грн доходу (і це враховуючи дію воєнного стану). Це вкотре підтверджує ефективність торгівлі на товарних біржах.

Нагадаємо, що з червня 2022 року на аукціонах УУБ можна вільно купити не тільки необроблену деревину, а й пиломатеріали.

Щоб не проґавити потрібні торги лісом на Українській універсальній біржі, підпишіться на нашу Email-розсилку, а також зручні Viber- або Telegram-бот.