Реєстр арештованого майна в Україні та його продаж на ProZorro.Sale

Чесна та прозора реалізація власності, що була вилучена державною виконавчою службою, неможлива без окремого Реєстру арештованого майна. Як працюватиме єдиний перелік заблокованих активів та чому арештоване майно варто продавати із застосуванням електронної системи Прозорро.Продажі – розповідають фахівці акредитованого майданчика «Української універсальної біржі».

Для чого потрібен Єдиний реєстр арештованого майна?

Відповідно до чинного законодавства, арештоване майно – це усі рухомі або нерухомі активи, що належали боржнику та були вилучені кредитором (зазвичай це банківська установа) за несплату боргових зобов’язань. В Україні цей напрямок є достатньо перспективним, адже на утриманні держави перебувають тисячі найрізноманітніших об’єктів, від шкарпеток до літаків і цілих промислових комплексів.

В даний момент арештоване майно реалізується через спеціальну систему електронних торгів, яка підпорядковується Міністерству юстиції і по суті є монополістом у цій сфері. Однак у грудні минулого року на брифінгу з журналістами колишній Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив про дискредитацію даного механізму та подальше переведення аукціонів з продажу арештованих активів на майданчики ProZorro.Sale.

В Україні Реєстр арештованого майна допоможе нарешті сформувати єдиний перелік вилучених активів з детальною інформацією про кожний об’єкт. Формувати та тестувати нову базу даних Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) почало ще три місяці тому. Спільний Реєстр арештованого майна на даний момент складається з 2 000 найменувань – він має значно пришвидшити обмін даних про наявні у ньому активи. Зокрема, тут повідомляється про злочинне походження деяких об’єктів, їх конфіскацію або продаж, а також наявні судові провадження. Також у найближчому майбутньому планується синхронізувати Реєстр арештованого майна з Реєстром досудових розслідувань, Реєстром судових рішень та Автоматизованою системою виконавчого провадження, тож інформація регулярно оновлюватиметься.

Дані Реєстру арештованого майна в Україні використовуватимуться під час його реалізації на аукціонах Прозорро.Продажі

За новими правилами усі дані про заблоковані державою або приватними виконавцями активи оперативно потраплятимуть у новий Реєстр арештованого майна. Відтак учасники торгів арештованими активами, участь у яких можна буде взяти на майданчику sale.uub.com.ua, заздалегідь можуть переконатися, що обраний лот не має сумнівної репутації. В минулому відсутність достовірної інформації викликала у громадськості багато підозр стосовно правомірності розпоряджання вилученими за рішенням суду активами. Проте відкритий доступ до усіх даних усуне цю проблему.

Якщо ви бажаєте прийняти участь в дійсно прозорих торгах арештованим майном – зателефонуйте нашим консультантам за номером (044) 221-32-33. Отримуйте сповіщення про нові аукціони на електронну пошту або скористайтеся нашим зручним Telegram-ботом.