Торги з продажу арештованого майна на майданчиках ProZorro.Sale

Кілька років тому публічні торги конфіскованим і арештованим майном були запроваджені урядом з наступною метою: прискорити реалізацію «проблемних» активів, а отримані кошти якнайшвидше повернути кредиторам. Зараз у розпорядженні держави перебувають сотні найрізноманітніших об’єктів – від заводів до кулькових ручок. Щороку з бюджету виділяються значні кошти на утримання цього майна, що регулярно вилучається державною виконавчою і митною службами. В Україні торги арештованим майном поки що мають ряд недоліків, однак також варто відзначити і значні перспективи, які відкриває цей напрямок.

Як відбуваються торги арештованим майном? Переваги і недоліки системи

В Україні продаж майна, на яке держава наклала арешт, регулюється окремим «Порядком про реалізацію арештованого майна», затвердженим Міністерством Юстиції у 2016 р. На рік раніше з цією ж метою була створена спеціальна система держ торгів арештованим майном. Перед вказаною інституцією ставилися наступні завдання:

  1. Реалізовувати політику держави в напрямку обов’язкового виконання рішень, винесених судом, спеціалізованими організаціями та окремими посадовими особами.
  2. Поступова реорганізація галузі з метою її наближення до загальноприйнятих світових стандартів.
  3. Створення ефективного механізму реалізації заблокованих активів з використанням сучасних інтерактивних засобів.

До створення окремої установи, яка відповідає за організацію та проведення спеціалізованих торгів, на арештованому майні держава щороку втрачала сотні мільйонів гривень. Ось лише неповний перелік порушень, завдяки яким реалізація заблокованих активів довгий час була збитковою:

  • аукціони проводилися офлайн, у закритих приміщеннях, куди допускалися лише «свої»;
  • тільки у 20% торгів фіксувалося зростання ціни і то максимум на 3%;
  • доступ до участі в аукціонах штучно обмежувався, були виявлені випадки, коли організатори стягували плату за присутність на заході;
  • прибуткові об’єкти дивним чином зникали, а правоохоронні органи не фіксували факту розкрадання вилучених активів.

Від початку проведення торгів арештованим майном успішно проведено 60 тис. електронних аукціонів і реалізовано десятки тисяч різноманітних об’єктів. У половині випадків спостерігався значний приріст початкової ціни, загалом же бюджет країни за цей період поповнився на 1,5 млрд. грн.

Як взяти участь у торгах арештованим майном – корисна інформація для учасників

Де проходять торги арештованим майном – це питання цікавить багатьох користувачів. Розглянемо детальніше основні етапи продажу подібних об’єктів.

Перед реалізацією будь-які конфісковані активи проходять попередню оцінку, яка дозволяє встановити їх початкову вартість у разі виставлення на онлайн-торги. Далі організатор торгів з продажу арештованого майна вносить у систему дані про актив, після чого відбувається автоматичне формування лоту. У самій системі лоти класифікуються за назвою, типом та категорією. Також у оголошенні про аукціон вказуються:

  • вид майна;
  • його місцезнаходження;
  • технічні характеристики;
  • стартова ціна;
  • номер виконавчого впровадження.

Після появи лота в системі електронних торгів арештованим майном автоматично встановлюється термін підготовки до аукціону – в залежності від бюджету він може складати від 5 до 30 календарних днів. Торги призначаються на день, що є наступним після закінчення цього періоду – відповідна інформація з’являється на сайті одразу після внесення лоту у систему. Перед тим, як прийняти участь у торгах арештованим майном, учасники мають пройти процедуру реєстрації, вказавши ПІБ або назву компанії (для юридичних осіб), ІНН або код ЄДРПОУ, адресу електронної пошти, контактний телефон, логін і пароль.

Торги конфіскованим і арештованим майном на майданчику «Української універсальної біржі»

Відповідно до заяви уряду, у найближчому майбутньому усі торги арештованим майном в Україні проводитимуться через систему Прозорро.Продажі, зокрема майданчик sale.uub.com.ua. Причиною такого рішення стала, за словами колишнього Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, втрата довіри до існуючого механізму реалізації заблокованих активів. В той же час ДП «Прозорро.Продажі» має усі інструменти для проведення відкритих, чесних та прибуткових аукціонів.

Щоб дізнатися, як проводяться торги арештованим майном, звертайтеся до консультантів майданчика «Української універсальної біржі» - (044) 221-32-33. Підписуйтеся на зручний Telegram-бот і будьте в курсі останніх новин!