Оренда вагонів УЗ: як проходить в Україні?

Наприкінці 2018 року керівництво «Укрзалізниці» анонсувало масштабні зміни умов оренди вагонів. Відтепер частина вантажного вагонного парку УЗ передається в оренду на умовах аукціону.
Підприємства, зацікавлені в отриманні додаткових вагонів для транспортування своєї продукції, почали викуповувати рухомий склад за ціною, що формується за ринковим принципом. Оренда рухомого складу через аукціони системи Prozorro.Sale була розпочата в грудні 2018 року. Як показали результати перших прилюдних торгів, нововведення досить ефективно.

Як орендуються вантажні вагони через систему Prozorro.Sale

Відповідно до початкових планів «Укрзалізниці», оренда вагонів в Україні для перевезення зерна та інших вантажів, повинна проводитися не за фіксованою вартістю, а на основі конкуренції. Довгі роки замовити напіввагони або зерновози було складно з огляду на їх нестачу. Це несло в собі корупційні ризики.
Починаючи з грудня 2018 року, колишня система замовлення рухомого складу пішла в минуле. Оренда вагонів через «Прозорро.Продажі» дозволяє збільшити кількість необхідних для перевезення вантажів напіввагонів і зерновозів. Згідно з умовами електронного аукціону, стартова ціна замовлення однієї одиниці рухомого складу становить 819 грн. на добу для піввагона і 1055 грн. на добу для хопера-зерновозу. Виграє той учасник торгів, хто пропонує більш високу вартість.
За результатами перших аукціонів, що пройшли в грудні 2018 р. ціна добової оренди одного піввагона перевищила 1300 гривень. Таким чином, ринкова вартість зросла на 60% від початкової ціни лота.

Особливості оренди вантажних вагонів через електронний аукціон

Оскільки торги проводяться через систему Prozorro.Sale, процедура реєстрації та участі в аукціоні стала максимально прозорою. Отримує вагони той, хто платить найвищу ціну.
Оренда залізничних вагонів в Україні через електронні аукціони «Прозорро» не обмежує полігон завантаження. Поки що в компанії «Укрзалізниця» оголосила про те, що на торги буде виставлятися 5% вагонного парку. Надалі ця цифра буде збільшена. Вантаж доставляється на зазначену орендарем станцію або контейнерний парк, згідно плановому розкладу руху поїздів.
Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!