Прозора оренда приміщень під час війни на майданчику УУБ

Економіка повинна працювати, особливо нині, адже це підтримка і армії, і людей, які забезпечують тил. Тому онлайн аукціони з оренди нежитлових приміщень у воєнний час на офіційному майданчику системи Прозорро.Продажі – ТОВ «Українська універсальна біржа» - проводилися постійно. Як працював маркетплейс у перші місяці війни, розповів директор Сергій Гладкий.

-Доброго дня. У перші дні війни призупинилося багато підприємств. Проте електронні аукціони прозоро у воєнний час продовжувалися, зокрема, і з оренди. Як вам це вдалося?

-Доброго та я б побажав безтривожного дня. Так, багато аукціонів, зокрема, і з оренди приміщень не призупинялися у системі. По-перше, завдяки тому, що участь у торгах можна взяти із будь-якого куточка землі, головне, щоб був інтернет. Адже аукціони відбуваються онлайн, фізичної присутності не потрібно. По-друге, до аукціону готуються заздалегідь: на те, щоб учасник подав свою пропозицію (заявку) дається в середньому близько 35 днів, залежно від категорії торгів, тож у лютому і на початку березня аукціони відбувалися. І при війні оренда нежитлових приміщень продовжується донині. Наприклад, через майданчик УУБ нещодавно орендарі взяли у користування офісні приміщення у Кривому Розі та Борисполі за досить доступними цінами у 665 грн та 2 380 грн відповідно. Ще вигідніші угоди оренди уклали орендарі зерноскладів та зерносховищ у Сумській області. Від 1 400 грн до 8 тис грн орендної плати. Аграрії зараз працюють також досить активно, адже від них залежить продовольча безпека країни.

-У перший же тиждень війни багато підприємств перейшли на режим роботи у воєнний стан. Якими законами послуговуються організатори аукціонів, чи будуть визнані законними результати торгів у час війни?

-Звичайно, ми завжди керувалися у роботі лише українським законодавством. Так, якщо говорити про аукціони на оренду комунального майна в період воєнного стану, до ЗУ "Про оренду державного та комунального майна" недавно внесли певні зміни. Розробили їх відповідно до Указу Президента від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”. Вони передбачають надання Кабінету Міністрів повноважень застосовувати особливі процедури щодо оренди державних і комунальних активів під час дії воєнного стану. Дані зміни Президент підписав 01 квітня.

А уже 17 травня Кабмін ухвалив постанову «Деякі питання оренди державного та комунального майна у період дії воєнного стану», що передбачає спрощення порядку надання об’єктів в оренду. Нею передбачено не лише продовження аукціонів з оренди комунального і державного майна під час війни, а й ряд знижок і пільг для орендарів на час дії воєнного стану.

Наприклад, представники Фонду держмайна України запевняють, що право на знижку матимуть орендарі на усій території країни, а у тих регіонах, де проходять активні бойові дії, вони взагалі будуть звільнені від сплати до закінчення поточного року.

-Які приміщення зараз найчастіше пропонують орендувати?

-Аукціони із оренди нежитлового приміщення у воєнний час досить актуальні. Адже це можливість як великим підприємствам, так і невеликим підприємцям перенести свою справу у більш спокійні регіони на захід України. І для цього у тимчасове користування зараз пропонують різні приміщення і площі: є офісні кабінети від 12 кв. м., а є і складські будівлі у тисячі квадратних метрів.

Наприклад, одними із найбільших орендодавців нині виступають Укртелеком та Укрпошта. Вони здають квадратні метри в оренду через Прозорро.Продажі в воєнний час як у обласних центрах, так і в невеликих містах та селищах.

-Якщо підприємець чи представник бізнесу знайшов цікавий для нього аукціон із оренди приміщення, як взяти в ньому участь, і з чого розпочинати підготовку?

-Нині багато хто запитує: «Як працює Прозорро.Продажі у час воєнного стану?». Тут все досить легко та зрозуміло: працюємо, як і раніше. На сайті https://sale.uub.com.ua знаходите цікавий для вас аукціон. При цьому зазначу, що шукати досить зручно, завдяки численним фільтрам за регіоном, організатором, класифікатором тощо. Для участі в аукціоні реєструєтеся (створюється особистий кабінет) тут же на акредитованому електронному майданчику ТОВ «Українська універсальна біржа» (є відповідна кнопка в оголошенні) і уже через новостворений особистий кабінет подаєте пропозицію (заявку) на аукціон. При цьому ви завжди матимете якісну технічну підтримку та повний супровід менеджерів майданчика у підготовці. Вони роз’яснять усі деталі з подачі пропозиції, завантаження необхідних документів та як робити ставки на торгах.

Ми завжди працюємо професійно та відповідально. Маємо багаторічний досвід роботи та лідерські позиції за кількістю переможців у різних торгах. До перемоги разом!

-Дякуємо за цікаву бесіду та запрошуємо підприємців до прозорої оренди приміщень під час війни на майданчику ТОВ «Українська універсальна біржа».