Як продати землю під час війни

на майданчику Української універсальної біржі

Для багатьох українців досі лишається актуальним питання, чи можна продати землю під час воєнного стану? З початком повномасштабного вторгнення багато законодавчих актів неодноразово зазнавали змін. Влада намагається вчасно адаптувати їх до кризових умов, у яких вже півтора року стабільно живе наша держава.

Чи можна продати землю під час війни на аукціонах Прозоро.Продажі

Навіть в умовах дії воєнного стану ринок продовжує працювати. Бізнеси купують ділянки для переміщення виробництв у більш безпечні, тилові області. Фермери орендують сільгосп угіддя та навіть в небезпечних умовах стабільно засіюють поля, дбаючи про продовольчу безпеку нашої країни. Як продати землю під час війни та чи можливо зробити це взагалі – пояснюють експерти офіційного майданчика Української універсальній біржі.

На початку червня 2023 року в дію було введено закон №2247-ІХ, згідно з яким сільськогосподарські ділянки надавалися у тимчасове користування без проведення онлайн-торгів. Таким чином влада пришвидшила темпи посівної кампанії, що було критично важливим в умовах ведення активних бойових дій. Паралельно передача в оренду с/г землі відбувалася без державної реєстрації, оскільки робота усіх відповідних установ було тимчасово призупинено.

Розглядаючи питання, чи можна під час війни продати землю, варто відмітити, що у 2022 році уряд також дозволив здавати в оренду без проведення електронних торгів на Прозорро.Продажі державні і комунальні ділянки наступного призначення:

  • для розташування промислових виробництв, переміщених з окупованих територій, місць поблизу кордону з країною-агресором або безпосередньої зони бойових дій;
  • для будівництва або розширення річкових портів і терміналів;
  • для зведення нових мереж електро-, газо-, тепло-, водопостачання, каналізації, магістральних газопроводів, ліній телефонного, інтернет-зв’язку.

Всю іншу землю несільськогосподарського призначення, яка не підпадала під жодну з цих категорій, можна було і далі реалізовувати на е-торгах, які проводилися у тому числі і на майданчику ТОВ «УУБ».

Чи можна продати землю під час воєнного стану

на майданчику Української універсальної біржі

Оскільки російсько-українська війна перейшла у затяжну фазу, у листопаді 2022 року земельні торги на майданчиках на зразок sale.uub.com.ua було відновлено. Чи можна продати землю під час війни? Якщо мова йде про сільськогосподарські угіддя, то тут ситуація лишається ідентичною 2021-му року. Їх продаж досі лишається під забороною. Однак це не стосується приватних ділянок, а також державної або комунальної землі несільськогосподарського призначення. Вони, як і раніше, безперешкодно реалізуються на електронних аукціонах, які регулярно проводить офіційний майданчик УУБ.

Більше актуальної інформації про те, як продати землю під час війни, ви отримаєте, зателефонувавши нашому консультанту - (044)22-13-233. Також переглядайте найбільш вигідні пропозиції в електронній пошті та спеціальних чат-ботах Telegram і Viber.