Чи можливий продаж землі в Україні у воєнний стан

на майданчику УУБ

Зважаючи на складну ситуацію в країні, учасників ринку цікавить питання, чи дозволено в Україні на період військового стану здійснювати продаж земельних ділянок? Починаючи з 24 лютого 2022 р. процес реалізації та здачі в оренду землі на торгах Прозоро.Продажі неодноразово піддавався змінам – на це впливав стрімкий розвиток військово-політичної ситуації. Чи можливий продаж землі в Україні під час воєнного стану – усі нюанси роз’яснюють експерти майданчика Української універсальної біржі.

Чи дозволено продаж землі в військовий стан

на онлайн-аукціонах системи Prozorro.Sale

З літа 2022 року в дію вступив закон, згідно з яким змін зазнали деякі норми, що стосувалися відносин у сфері володіння, користування і розпорядження земельними ділянками під час повномасштабної війни. Чи можна здійснити продаж землі на торгах Прозорро.Продажі під час дії військового стану? Через закриття державних реєстрів у той час сільгосп угіддя здавалися в оренду без оголошення аукціону та, відповідно, присвоєння кадастрового номеру. Влада пішла на цей крок, щоб пришвидшити посівну кампанію на неокупованих територіях.

Варто наголосити, що і тоді, і зараз на продаж не виставлялася земля сільськогосподарського призначення, якщо вона належить державі або територіальним громадам. У цьому питанні законодавство не зазнало жодних змін. Водночас, якщо вас цікавить, чи дозволено в Україні на період військового стану здійснювати продаж приватних с/г ділянок, то тут власники не мають жодних заборон.

Також уряд створив перелік державних і комунальних угідь, які в умовах війни надаються в тимчасове користування без проведення торгів в електронній системі Prozorro.Sale. До нього потрапили ділянки наступного призначення:

  • для розташування промислових підприємств, переміщених із зони бойових дій;
  • для відкриття додаткових річкових портів;
  • для будівництва тепло- і газомагістралей, мереж електро- і водопостачання, ліній передачі телефонного, інтернет- і радіозв’язку.

Чи можна здійснити продаж землі під час дії військового стану

на майданчику Української універсальної біржі

16 листопада 2022 р. президент підписав закон, згідно з яким на офіційних майданчиках Прозоро.Продажі було поновлено онлайн-аукціони з надання в оренду державних і комунальних угідь сільгосппризначення. Чи дозволено продаж землі під час військового стану? Так, якщо мова йде про угіддя несільськогосподарського призначення або приватні ділянки.

Протягом 16 місяців дії воєнного стану земельні торги в системі Prozorro.Sale принесли їх організаторам майже мільярд гривень прибутку. Загалом же за два роки дії земельної реформи купуючи і орендуючи ділянки через майданчики на зразок sale.uub.com.ua учасники е-аукціонів поповнили бюджети різних рівнів на 1,3 млрд. грн.

Більше про те, чи можна здійснити продаж землі під час дії військового стану, ви дізнаєтеся з E-mail-розсилки та офіційної сторінки майданчика УУБ у Facebook, а також наших чат-ботів у Telegram і Viber.