Ціна на землю в Україні на електронних торгах Прозорро.Продажі

Наразі питання ціни землі турбує багатьох пересічних українців. Адже у 2021 році земельна реформа нарешті вийшла на фінішну пряму. В липні набув чинності резонансний закон, який дозволив продаж сільськогосподарських угідь. Також Верховна Рада ухвалила законопроект, за яким державні і комунальні ділянки різноманітного призначення мають продаватися на електронних торгах Прозорро.Продажі. У такий спосіб ціна землі в Україні формуватиметься на засадах чесної конкуренції та відповідатиме потребам ринку, а не обмеженого кола «зацікавлених» осіб.

Ціна землі в Україні по областям на електронних аукціонах Prozorro.Sale

Чимало українців з недовірою ставилися до запуску земельних торгів, побоюючись можливих махінацій та скуповування даного активу великими агрохолдингами. Так, поки що ціна на землю в Україні є не надто високою – в середньому гектар аграрних угідь можна купити трохи більше, ніж за 1 000$. Навіть у колишніх пострадянських країнах цей показник значно вищий. Наприклад, одними з найдешевших є с/г ділянки в Румунії (2 500 дол./га), Латвії, Естонії, Хорватії і Словаччині (3 500 дол./га).

В той же час сусідня Польща спромоглася створити справжнє економічне диво. В аналогічний період (одразу після скасування мораторію на продаж угідь сільгосппризначення) ціна землі тут становила близько 1 500 дол. за 1 гектар. Як і в Україні, на початку продаж землі іноземцям тут був заборонений. Принаймні для цього було потрібно отримати спеціальний дозвіл Міністерства внутрішніх справ або відкрити фіктивне польське підприємство.

Однак такий підхід спрацьовував тільки у випадку купівлі невеликих ділянок. Наприклад, у 2022 році ціна землі сільськогосподарського призначення у Польщі вже коштує 11 000 дол./га. Тобто можна сказати, що за кожен рік роботи ринку вона збільшувалася в середньому на 33%.

Україна має усі шанси повторити подібний успіх, адже ми діємо у схожих умовах – маємо аналогічний клімат, подібний земельний фонд та площу сільгосп угідь.

Ціна на землю у 2022 році на майданчику

ТОВ Українська універсальна біржа

Рішення продавати земельні ділянки на електронних торгах Прозоро.Продажі зробить ринок не лише прозорим, а й економічно ефективним. Так, з моменту запуску аукціонів спостерігається хоч і незначне, але стабільне підвищення ціни на землю. У порівнянні з серпнем 2021 року вона зросла майже на 10 тис. грн./га і наразі становить 35 тис. грн./га. Усього ж на акредитованих майданчиках, таких як sale.uub.com.ua, оголошено 4 800 земельних аукціонів сумарною вартістю 1,4 млрд. грн.

За п’ять років роботи електронна система Prozorro.Sale на практиці довела свою результативність. За цей час придбати або орендувати перспективні державні, комунальні чи приватні активи на майданчиках на зразок ТОВ УУБ зголосилася 51 тис. учасників. А отриманий від подібних торгів прибуток вже перевищив 66 млрд. грн.

Дізнатися актуальну ціну на землю в Україні та придбати найбільш вигідні лоти вам допоможуть наші консультанти. Підпишіться на щоденну E-mail-розсилку, спеціальні боти у Telegram і Viber, робіть ставки на обрані аукціони та перемагайте!