Видобуток нафти - основні тенденції в Україні і світі

Беззаперечним лідером за обсягами видобутку нафти в світі багато років виступає Саудівська Аравія. Загалом же наприкінці 2022 року світові запаси нафтопродуктів становили 1 757 млрд барелів, що на 22 і 30 млрд барелів більше, ніж у 2021 і 2020 роках відповідно.

Світовий видобуток нафти – основні тенденції галузі у 2024 році

На сьогоднішній день перше місце за обсягами експорту і видобутку нафти посідає Саудівська Аравія: у 2020 році за добу ця держава реалізовувала 6 млн барелів. Її внутрішній запас складає майже 298 млрд барелів або 17% від світових об’ємів нафтових сховищ.

Друге місце, попри санкції, утримує країна-агресорка. Навіть більше, у 2024 році експорт звідси сягнув рівня довоєнного періоду.

Понад 8% світових запасів утримує Ірак – 145 млрд барелів. У 2022 році тут видобувалось близько 5 млн барелів щодня. Нафта є основним експортним продуктом для цієї держави. Зокрема у березні цього року обсяги її реалізації встановили перший рекорд за 50 років, принісши Іраку 11 млрд долл. Ще через три роки тут планують збільшити видобуток нафти до 7 млн барелів/день.

Також до країн, що мають найбільші запаси нафти, відносяться:

  • Венесуела – 19%;
  • Іран – 13%;
  • Кувейт – 7%;
  • ОАЕ – 6%.

Видобуток та продаж нафти країнами-членами ОПЕК

Хоча контракти на постачання нафти укладаються на довгий термін, ринок постійно моніториться. На даний момент головними імпортерами виступають Індія, Китай, Південна Корея та Японія. Так як найбільші об’єми експортуються Саудівською Аравією, ця країна може безпосередньо впливати на поточні ціни. Наприклад, у липні 2023 року влада вирішила зменшити обсяги видобутку на 1 млн барелів, вирівнюючи таким чином ціну на ринку.

Водночас Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що пікова точка глобального попиту на нафтопродукти буде пройдена у найближчі кілька років. Такі тенденції спостерігаються в тому числі і через серйозні кліматичні зміни, спричинені нарощуванням видобутку нафти в світі.

Видобуток нафти в Україні у 2024 році

Наприкінці 2020 року обсяги запасів сирої нафти в Україні нараховували 85 млн т. З них половина припадає на Східний регіон (Дніпропетровська, Полтавська, Харківська, Чернігівська, Сумська, Донецька, Луганська обл.). Ще третина зосереджена у Західному – на території Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Волинської, Чернівецької областей. 13% нафти знаходиться у Південному регіоні (Запорізька, Одеська області, шельф Азовського, Чорного моря, тимчасово окупований Крим).

Наразі в Україні існує понад 200 родовищ, однак майже всі вони невеликі. З них у нафто-газовій промисловості розробляється 82%. Поки що ця сфера не має суттєвого росту. Наприклад, протягом чотирьох років (2018-2021 рр.) загальний видобуток нафти в Україні майже не мінявся і становив 1,6-1,7 млн т.

Купити дозвіл на розробку нафтового родовища за простою і доступною процедурою сьогодні можна на електронних торгах Прозорро.Продажі, зокрема, майданчику sale.uub.com.ua.

Купити дозвіл на видобуток нафти в Україні

на майданчику Української універсальної біржі

Сьогодні до видобутку нафти держава активно залучає приватних інвесторів. Так, на офіційному майданчику sale.uub.com.ua усі бажаючі можуть купити дозвіл на розробку нафтового родовища. Для цього потрібно зареєструватися на нашій платформі та подати заявку на участь о обраних торгах.

Слідкуйте на новими аукціонами з продажу спецдозволів на видобуток нафти в Україні за допомогою нашої E-mail-розсилки, Telegram-бота та сторінки майданчика УУБ у Facebook.