Функції земельного ринку та початок реалізації угідь на онлайн-аукціонах

Головна функція ринку землі передбачає сприяння зміні виробників з неефективних на ефективних. Аграрні угіддя мають стати джерелом доходу та створювати додатковий капітал для землевласників. 

Земельні ділянки стануть таким економічним ресурсом лише за умови реалізації права власності на них. Справедливість функціонування ринку землі в Україні, як і в інших державах, буде залежати від осіб, які представлятимуть інтереси країни в регулюванні земельних відносин.

 Ринок землі та його функції на сучасному етапі аграрних відносин

Земельний фонд України має досить високий показник господарської освоєності – 72%, що надає нам статусу аграрної країни. Розорені угіддя займають 57% площі. На інших землях розташовуються пасовища, сіножаті тощо.

Неефективне, а навіть екстенсивне використання земельних ресурсів призвело до їх деградації. З кожним роком ґрунти все більше виснажуються та втрачають свою родючість. Держкомзем України надав статистичні дані, за якими 13,2 млн. га с/г угідь піддаються водній ерозії, а 19,3 млн. га – вітровій. Також велика частина земель мають підвищену кислотність – 10,7 млн. га, деякі з них засолені та солонцюваті (3,9 млн. га) або заболочені і перезволожені (3,6 млн. га).

Головна функція ринку землі на сьогодні – виправити цю ситуацію та знайти власників для земельних ділянок, що будуть ефективно їх використовувати, підвищать їхній продуктивний потенціал, приносячи таким чином прибуток для країни та підтверджуючи її аграрний статус.

До прийняття Закону № 2178-10 про продаж сільськогосподарських угідь в секторі аграрної економіки існувала лише можливість їх оренди. У зв’язку з дією мораторію на реалізацію земельних паїв в Україні довгий час був відсутній ринок землі.

Важливим чинником формування ефективних відносин в агросекторі є раціональне використання аграрних угідь. Для цього потрібно налагодити механізм володіння і користування землею. Впоратися у цій ситуації допоможе електронна система Прозорро.Продажі та майданчик Української універсальної біржі, які подбають про проведення чесних торгів с/г угіддями.

 Функції ринка землі та початок реалізації аграрних угідь

Влада шляхом ухвалення Закону № 2178-10 прагне перейти до максимально раціонального використання аграрних ресурсів у сільському господарстві, а також задовольнити потреби населення в продовольстві. Функція ринку землі полягає у збільшення продуктивного потенціалу ділянок та підвищенні їх рівня екологічності.

Для того, щоб запобігти корупційним схемам, важливо забезпечити чесний та відкритий процес продажу аграрних угідь. У цьому допоможе система Прозорро.Продажі та електронні аукціони на майданчику Української універсальної біржі.

Зареєструвавшись на сайті sale.uub.com.ua, ви матимете доступ до всіх електронних аукціонів, а також зможете скористатися спеціальними земельними ботами у Viber і Telegram для зручного пошуку торгів. Слідкуйте за новинами на нашій сторінці у Facebook та на YouTube-каналі УУБ.