Ринок землі та його характеристика, продаж с/г угідь на майданчику УУБ

В світлі підписання закону №552-ІХ ринком землі, його характеристикою та специфічними особливостями цікавиться практично кожен українець. Адже нарешті їм стане доступним те, що роками перебувало під забороною. Та чи виправдаються сподівання власників земельних ресурсів, чи стане процес купівлі-продажу відкритим та незалежним від стороннього втручання? Наразі це залежить від уряду та рішень, що будуть прийняті найближчим часом.

Характеристика ринку землі с/г призначення

З точки зору сучасної економіки, ринок землі – це сукупність економічних відносин, які безпосередньо стосуються її купівлі-продажу, внаслідок чого цілком закономірно формується попит, пропозиція та ціна на с/г угіддя. Він також являється частиною загальної системи земельних відносин, об’єктом яких виступають земельні ділянки сільгосп призначення. Достатньо специфічною характеристикою ринку землі є саме право власності. Цей ресурс – чи не єдиний в світі, який не можна відтворити. Через обмежену кількість с/г землі – в Україні це близько 43 млн. га – пропозиція на ринку не буде збільшуватися, навіть якщо попит значно зросте.

Саме цей фактор має бути визначальним при вирішенні питань, пов’язаних зі встановленням права власності на сільськогосподарські угіддя. У більшості країн їх не лише здають в оренду, а й продають, купують чи використовують у якості заставного майна. Також відмінною характеристикою ринка землі є усталеність її цільового призначення. Тобто, придбавши поле, новий власник не зможе побудувати на ньому гіпермаркет.

Ринок землі в Україні, його  характеристика, особливості продажу с/г угідь на Прозорро.Продажі

Очікується, що повноцінний ринок землі в нашій країні запрацює вже з 01 липня 2021 р. Уряд пішов на цей крок, виконуючи вимоги МВФ з отримання чергового кредитного траншу. Та якою б не була основна причина, результат лишається незмінним – питання нескінченного мораторію на продаж с/г угідь нарешті перестає бути наріжним каменем українського політикуму.

Поки що основною характеристикою майбутнього ринку землі в Україні можна назвати його обмеженість. В першу чергу на продаж виставлятимуться лише ті ділянки, що належать приватним особам. Але і тут діятиме певний ліміт – одна людина зможе придбати максимум 100 га. Однак вже з 01 січня 2024 р. це право отримують не тільки фізичні, а й юридичні особи. Для них це обмеження складе 10 000 га.

Також, незалежно від умов функціонування вітчизняного ринку землі, його головною характеристикою лишається прозорість. Забезпечити це допоможуть електронні торги, що проходять на майданчиках Прозорро.Продажі. За чотири роки тут відбулася 341 тис. публічних аукціонів, а сумарний прибуток від реалізації різноманітних державних та комунальних активів склав 34 млрд. грн.

Використовуючи спеціальні платформи на зразок sale.uub.com.ua, доступ до торгів землею матиме максимальна кількість учасників. Відповідно, власник/організатор аукціону отримає найвищу ціну за лот. До того ж, сама процедура є повністю відкритою: будь-які зміни легко відслідковуються як громадськістю, так і відповідними контролюючими органами. Це виключає стороннє втручання та ставить хрест на звичках старих корупціонерів.

Підписуйтеся на щоденну E-mail-розсилку та спеціальні боти по землі в Telegram і Viber від майданчика Української універсальної біржі – так ви вчасно дізнаєтеся про появу перших торгів землею сільгосп призначення.