Особливості купівлі-продажу земельної ділянки під час воєнного стану на майданчику sale.uub.com.ua

На тлі подій, що відбуваються зараз у нашій країні, учасники ринку цікавляться питанням – якщо зараз воєнний стан, чи можливо зробити купівлю-продаж земельної ділянки? Після 24 лютого 2022 року уряд кілька разів вносив зміни до чинних нормативних актів. До того ж, бойові дії тривають довше, ніж нам цього б хотілося. Тож не дивно, що потенційні покупці земельних ділянок іноді плутаються у даній темі. Просто зараз у нашому матеріалі ви дізнаєтеся, чи можливо робити купівлю-продаж земельної ділянки, коли в країні воєнний стан. А також як придбати даний актив на прозорих і вигідних умовах.

Чи можливо у воєнний час зробити купівлю-продаж земельної ділянки на аукціонах Prozorro.Sale

Досі задаєте собі питання, чи можливо у воєнний стан зробити купівлю-продаж земельної ділянки? За майже рік повномасштабного вторгнення – з 24 лютого 2022 р. по 16 січня 2023 р. – в Україні було підписано більше 43 000 договорів з реалізації та надання в оренду ділянок сільськогосподарського призначення. Їх сумарна площа сягнула 80 тис. га. А найбільшу кількість угод з купівлі-продажу земельних ділянок під час воєнного стану у 2022 році було укладено у Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській областях. Водночас найбільші за площею угіддя купували або брали в оренду у, знову ж таки, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, а також Херсонській і Харківській областях.

Які особливості має купівля-продаж земельної ділянки на торгах Прозорро.Продажі під час воєнного стану? Одразу після початку повномасштабної війни влада заблокувала роботу усіх державних реєстрів. Відповідно, без доступу до Держгеокадастру та Державного реєстру прав на нерухомість нотаріуси не мали законної можливості вносити до них інформацію.

Купівля-продаж земельної ділянки під час війни на електронному майданчику sale.uub.com.ua

На щастя, невизначеність у питанні купівлі-продажу земельної ділянки на аукціоні Prozorro.Sale під час воєнного стану тривала недовго. Вже у травні 2022 року знову запрацював Держреєстр прав на нерухомість, ще за місяць уряд розблокував роботу Державного земельного кадастру. Останні зміни у роботі земельного ринку відбулися у листопаді минулого року – саме тоді було знято обмеження на проведення торгів зі здачі в оренду державних і комунальних ділянок сільськогосподарського призначення.

З цього моменту на майданчиках на зразок Української універсальної біржі повністю відновилися земельні аукціони. Тож, навіть під час дії воєнного стану, зареєструвавшись на нашому сайті sale.uub.com.ua, ви можете взяти участь у наступних онлайн-аукціонах:

  • купівля, реалізація, оренда ділянок незалежно від форми власності;
  • оренда державних і комунальних сільськогосподарських земель;
  • продаж несільськогосподарських угідь, що належать державі або місцевим громадам.

Ще більше інформації про купівлю-продаж земельної ділянки під час війни ви отримаєте у наших консультантів, зателефонувавши на гарячу лінію - (044)22-13-233. Слідкуйте за оголошенням нових торгів за допомогою електронної розсилки і офіційної сторінки майданчика УУБ у Facebook. Також пропонуємо підписатися на спеціальні «земельні» боти у Telegram і Viber.