Як оформити куплю-продаж землі під час війни

на майданчику УУБ

У зв’язку з ситуацією, що склалася в країні, чимало власників та приватних підприємців задаються питанням, чи можна здійснювати купівлю і продаж землі під час воєнного стану. З початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 р. уряд неодноразово вносив зміни у роботу земельного ринку. У цьому матеріалі фахівці електронного майданчика sale.uub.com.ua оцінять поточну ситуацію у даній сфері та докладно розкажуть, як оформити куплю-продаж землі під час війни.

Чи здійснюється купівля-продаж землі на Prozorro.Sale,

коли в країні діє військовий стан

В Україні ринок землі стабільно працює навіть під час війни. Навіть більше, влада планує впровадження другого етапу земельної реформи, офіційний початок якої відбувся у липні 2021 року. На сьогоднішній день продаж і купівля землі за новими правилами на майданчиках Прозорро.Продажі триває вже понад два роки, з них 20 місяців – під час дії воєнного стану.

За цей час українська економіка поступово адаптувалася до надскладних умов. Тож ринок продовжує працювати, а земельні ділянки регулярно виставляються на торги Прозорро.Продажі, забезпечуючи прибуток і державі, і приватним землевласникам. Також у 2024 року до аукціонів з купівлі, продажу, надання в оренду землі в умовах воєнного стану долучаться великі гравці – юридичні особи. А максимальна площа угідь, яку можна виставляти на е-торги, збільшиться до 10 000 га.

Як інформує нас Київська школа економіки, до початку повномасштабної війни в Україні в обігу знаходилося лише 0,4% усіх сільськогосподарських земель. Загалом на кінець лютого 2022 року загальна площа реалізованих ділянок складала 174 466 га. На той час найбільш активно землю купували у Харківській (27 191 га), Кіровоградській (12 607 га) і Херсонській областях (15 102 га).

Як показує статистика, в умовах військового стану обсяги купівлі та продажу землі скоротилися – з 10-15 тисяч угод на місяць до 3-5 тис. У липні-серпні 2021 року, одразу після відкриття ринку, у державних реєстрах було зафіксовано реалізацію 22 600 га, з них майже 2 700 га – тільки у Полтавській області.

Чи можна оформити покупку-продаж землі на майданчиках Прозорро.Продажі під час війни

З початком повномасштабного вторгнення чимало територій нашої держави опинилися в окупації. Ще в низці регіонів йдуть активні бойові дії – це стосується Херсонщини, Запорізької, Харківської, неокупованих частин Донецької, Луганської областей. Станом на початок квітня 2023 року серед лідерів за кількістю угод з куплі-продажу землі у військовий час перебувають Вінницька, Хмельницька, Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська області. Саме на них припадає половина усіх реалізованих площ.

Загалом за період з липня 2021 року по березень 2023 року в Україні було укладено 135 тис. договорів з реалізації земельних ділянок. Чи можна оформити покупку-продаж землі під час війни? Так. І навіть більше – з моменту повномасштабного вторгнення на ринку спостерігається позитивна цінова динаміка. Якщо у січні 2022 року середня вартість сільськогосподарських ділянок по країні становила 50 тис. грн., то через рік великої війни в деяких регіонах були зафіксовані нові цінові рекорди – 816 тис. грн. за ділянку (Київська обл.) і 700 тис. грн. (Харківська обл.).

Купівля-продаж землі під час воєнного стану на електронному майданчику Української універсальної біржі

Лише за час дії військового стану в Україні організатори земельних торгів на майданчиках Prozorro.Sale, зокрема sale.uub.com.ua, отримали 1 мільярд гривень прибутку. Загалом же таким чином вдалося реалізувати або надати в оренду 4 700 ділянок, сумарна площа яких складає 43 тис. га.

Чи можна здійснювати продаж і купівлю землі у воєнний час? Навіть попри війну земельний ринок в Україні досі приваблює інвесторів. На прозорих аукціонах за ділянки змагаються від 3 і більше учасників, а їх вартість у підсумку може зрости вдвічі.

Щоб швидко дізнаватися актуальну інформацію про купівлю-продаж землі під час воєнного стану, радимо підписатися на E-mail-розсилку та сторінку майданчика УУБ у Facebook, а також спеціальні «земельні» боти у Telegram і Viber.