Купівля землі на аукціоні Прозорро.Продажі – новий шанс для фермерів

Створення умов для купівлі землі через аукціон, що проходить у зручному онлайн-форматі – важливий крок, на який українська влада наважувалася останні 20 років. По суті це скасування неконституційної заборони для громадян на власний розсуд розпоряджатися своїм майном. Мова йде про 7 мільйонів українців, яким за останніми даними належить майже 28 млн. га сільськогосподарських угідь.

Безпечна купівля землі на аукціоні Прозорро.Продажі

Відповідно до ухваленого у березні 2020 року закону «Про обіг землі сільгосппризначення», з 01 липня 2021 р. громадянам України дозволяється купівля землі на аукціоні, що проходитиме в електронному вигляді. Спочатку до земельних торгів допускатимуться фізичні особи, які можуть придбати одну/кілька ділянок сумарною площею не більше 100 га. У 2024 році скористатися цією можливістю матимуть змогу юридичні особи, що також належать українцям. А на торги виставлятимуть лоти розміром до 10 000 га.

У початковій версії закону продажу підлягали лише приватні ділянки. Однак 18 травня 2021 р. Президент Володимир Зеленський підписав законопроект №2195. Цей документ дозволяє купівлю землі через онлайн-аукціон. Він стосується угідь, що належать державі та місцевим територіальним громадам. Державне підприємство «Прозорро.Продажі» вже заявило про свою готовність надати необхідне матеріально-технічне забезпечення для проведення електронних торгів землею сільськогосподарського призначення.

Такий підхід стане справжнім проривом у сфері земельних відносин, гарантуючи кардинально новий рівень по якості обслуговування, відкритості, прозорості та доступності великій кількості учасників. Купівля землі через аукціон Prozorro.Sale зробить цей процес максимально автоматизованим. А виключення людського фактору допоможе уникнути стороннього втручання в хід торгів.

Купівля землі через аукціон на майданчику Української універсальної біржі

Масова діджиталізація суспільства стала надзвичайно корисною у сфері розпорядження державними і комунальними активами. Ще у 2016 році команда волонтерів і громадських активістів за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, ФГВФО, Нацбанку зробили здавалось неможливе. За допомогою новаторського ІТ-рішення їм вдалося забезпечити не лише відкритий, а й економічно обґрунтований механізм реалізації та здачі в оренду житлової чи комерційної нерухомості, вантажного, легкового автотранспорту, заводів «Укрспирту», вагонів «Укрзалізниці», промислового обладнання, заготовленого лісу, металобрухту, земельних ділянок під забудову чи ведення особистого сільського господарства.

За весь час існування системи Прозорро.Продажі тут відбулося 376 тис. відкритих онлайн-торгів, які вже поповнили бюджет країни на 42 млрд. грн. Усі вони проходять чесно, з чітким дотриманням встановлених законодавством правил і вимог. Після реєстрації на спеціальному електронному майданчику, наприклад sale.uub.com.ua, ви отримаєте доступ до найбільшої бази торгів в Україні.

Цікавитеся прозорою купівлею землі на аукціоні Prozorro.Sale? Телефонуйте нашим консультантам - (044)221-32-33. Підписуйтеся на щоденну E-mail-розсилку, обирайте відповідну категорію, налаштовуйте сповіщення у спеціальних земельних Viber- або Telegram-ботах УУБ, швидше робіть ставки та перемагайте!