Купити актив банку

Про систему "Прозорро" для проведення державних закупівель відомо багатьом, однак існує також майданчик для продажів Prozorro.Sale. Між іншим на ньому можна купити актив банку, що підлягає ліквідації. Наразі придбання майна проблемних банків – вдала інвестиція коштів, та раніше на заваді ставали проблеми із можливістю повноцінної участі в аукціоні для всіх бажаючих. Але з лютого 2017 року купівля банківських активів можлива виключно через систему Prozorro.Sale, яка забезпечує прозорість угод і рівні права всім учасникам торгів.

Особливості та нюанси системи "Прозорро"

Основними перевагами цього майданчика є зручність користування, легкість доступу до торгів без необхідності бути присутнім на них фізично, відкритість усієї інформації про продажі та можливість громадського контролю. Система покликана звести нанівець вплив тіньових домовленостей і корупційної складової.
При цьому вона дозволяє реалізувати відчужене майно за максимальною ціною, тому що більше потенційних покупців завдяки Інтернету отримують можливість купити актив банку. Однак, незважаючи на досить просту процедуру, є нюанси, які необхідно враховувати кожному, хто бажає взяти участь в аукціоні.

Порядок проведення торгів

Процес має таку структуру:
  • Оголошення про аукціон подається на одному з акредитованих у системі майданчиків і автоматично дублюється на всіх інших.
  • Не менш ніж за 21 день до початку аукціону Фонд гарантування вкладів фізичних осіб має оприлюднити публічні паспорти активів, які будуть виставлені на торги.
  • Не менш ніж за 21 день до початку аукціону Фонд гарантування вкладів фізичних осіб має оприлюднити публічні паспорти активів, які будуть виставлені на торги.
  • Протягом п'яти днів, але не пізніше ніж напередодні торгів, банк підписує із заявником договір про конфіденційність, після чого має забезпечити особі, яка бажає купити банківські активи, доступ до всієї інформації щодо майна, яке реалізується, і можливість з нею ознайомитися.
  • У призначений час проводяться торги, у процесі яких визначається переможець. По завершенні аукціону розкриваються дані про всіх учасників.
  • Підписується договір купівлі-продажу майна.

Подавайте заявку завчасно

Купівля активів банку, як і будь-яка справа, пов'язана зі значними фінансовими вкладеннями, вимагає максимально зваженого, продуманого підходу. До того ж багато хто відкладає подання заявки на останній момент, побоюючись, що інформація про цінову пропозицію може просочитися до конкурентів.
Однак система "Прозорро" повністю захищає учасників аукціонів від подібних "витоків" – дані щодо пропозицій залишаються закритими до початку торгів. А якщо витратити забагато часу на сумніви, коливання і зважування всіх "за" і "проти", випадкові обставини можуть призвести до того, що ви залишитеся за бортом. Трапитися може що завгодно:
  • відключення електроенергії;
  • перебої в роботі мережі Інтернет;
  • програмний збій в операційній системі вашого комп'ютера;
  • будь-який інший форс-мажор, який завадить вчасно завантажити всю необхідну документацію.

Заходьте на майданчик, обирайте лоти та перемагайте в торгах. Підписуйтеся на електронну розсилку і Telegram-бот УУБ та вчасно дізнавайтеся про нові аукціони!